Виртуелни штрајк запослених у Фејсбуку због Трампових објава

ВАШИНГТОН: Запослени у компанији Фејсбук одржали су виртуелни штрајк на конкуренстком Твитеру и оптужили свог директора Марка Закерберга да недовољно контролише објаве председника Доналда Трампа тако стриктно као што то ради конкурентска платформа.
fejsbuk instagram
Фото: Ilustracija

Више десетина запослених објавило је статусе у којима су критиковали Закербергову одлуку да дозволи да председникове запаљиве објаве слободно циркулишу, за разлику од Твитера који је један од Трампових недавних твитова означио као "глорификацију насиља".

Неки од највиших менаџера Фејсбука учествовали су у протесту који подсећа на штрајк радника Гугла, због случајева сексуалног злостављања 2018.године, преноси Глас Америке.

"Фејсбукове недавне одлуке да не реагује на статусе који позивају на насиље игнорише друге опције да се заштити наша заједница. Позивамо руководство Фесјбука да предузме акцију (#ТакеАцтион)", навела је група софтвер инжењера у заједничком саопштењу на Твитеру.

Директор дизајна производа за Фејсбуков "њуз фид" Рајан Фреитас написао је да Закерберг није у праву и да ће се трудити на најгласнији могући начин да га наведе да промени мишљење и додао да је мобилисао више од 50 запослених сличних гледишта како би лобирао за унутрашње промене.

Према изјави једног од радника, Закербергов редовни састанак на којем одговара на питања запослених, а који се иначе одржава петком, померен је за уторак.

Кејти Жу, менаџерка производа на Инстаграму, твитовала је свој скриншот на којем се види да је тражила слободан дан од компаније, а као разлог је навела протест у знак подршке покрету "Животи црнаца су важни".

Портпарол Фејсбука Енди Стон рекао је да ћре компанија дозволити запосленима који учествују у протесту да узимају слободно време које им се неће одузимати од зарађеног одмора.

У међувремену, компанија за онлајн терапије Токспејс саопштила је да је окончала разговоре о партнерству са Фејсбуком, а њен директор Орен Френк твитовао је да "неће подржати платформу која подстиче насиље, расизам и лажи".

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести