Више од 50 интервјуа истраге о руском мешању ускоро јавно

ВАШИНГТОН: Обавештајни комитет Представничког дома америчког Конгреса одлучио је да објави транскрипте са више од 50 интервјуа које је спровео у оквиру сада завршене истраге о мешању Русије у председничку кампању у САД 2016. године.
bela kuca
Фото: pixabay.com

Овим потезом јавност ће бити упозната са сведочењима 53 особе које су испитане у истрази, али међу њима се не налазе сви интервјуи који су урађени, напомиње АП и додаје да се тачан датум објављивања још увек не зна.

Међу оним интервјуима који ће бити објављени налазе се интервјуи са најстаријим сином америчког председника Доналда Трампа, Доналдом Трампом млађим, Трамповим зетом Џаредом Кушнером, његовом дугогодишњом портпаролком Хоуп Хикс и његовим бившим телохранитељем Китом Шилером.

Такође ће се у објављеним транскриптима наћи многобројни интервјуи са званичницима некадашње администрације бившег америчког председника Барака Обаме, као и са многим Трамповим сарадницима, наводи америчка агенција.

Обавештајни комитет је завршио своју истрагу о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе овог пролећа, а коначна верзија извештаја на 250 страница је садржала детаљан извештај о томе да се Русија мешала у изборе у САД 2016. године, али да није било никакве завере измеду Трамповог штаба и Москве. Комитет је саопштио да се Русија бавила активностима усмереним на уношење пометње у изборни процес.

Та истрага је започела у јануару 2017. године.

Било је саопштено да су се конгресмени упознали са 300.000 докумената и испитали више од 70 сведока, а извештај је усвојила републиканска већина Обавештајног комитета, док су демократе биле против закључака документа.

Истрагу о наводном мешању Русије у америчке изборе и наводним везама Доналда Трампа с Русијом, које негирају и Бела кућа и Кремљ, тренутно воде амерички Сенат и специјални тужилац Роберт Милер.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести