Влада Северне Македоније тражи уклањање симбола сунца Вергине

СКОПЉЕ: Влада Северне Македоније затражила је од локалних самоуправа да са свих јавних места уклоне симболе сунца Вергине које је до 1995. године било део македонске заставе, пренели су данас македонски медији.
д
Фото: Илустрација

Сунце Вергине, које се после проглашења независности Македоније, налазило на застави те државе, од уторка је непожељан симбол на јавним местима у тој држави.

Влада Северне Македоније наложила је локалним самоуправама да, у складу са ранијим међународним обавезама, уклоне овај симбол са јавних места, чиме се суштински завршава процес уклањања симбола око којих су се скоро три деценије спорили Скопље и Атина.

Недуго после проглашења независности, Македонија је на застави имала звезду или сунце Вергине, симбол античке Македоније који се додуше у плаво-белој комбинацији налази на застави Грцке Македоније.

Тај симбол је 1995. године, под притиском Грчке, замењен македонским сунцем, преноси РТС.

Компромисна верзија овог сунца налази се на споменику Александру Македонском у Скопљу и на плочницима неколико градова у Северној Македонији. Последњих година могао се видети само као део сценографије током протеста опозиционог ВМРО-ДПМНЕ.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести