ВМРО-ДПМНЕ искључио посланике који су гласали за измене

СКОПЉЕ: Извршни комитет најјаче македонске опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ донео је одлуку, на ванредној седници у петак увече, да из чланства искључи посланике који су гласали за измене Устава ради примене Преспанског споразума, изјавио је лидер те странке Христијан Мицкоски.
Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski Foto: Youtube/printscreen
Фото: Лидер ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски Фото: Youtube/printscreen

"Посланици ВМРО-ДПМНЕ који су поступили противно партијском ставу и вољи грађана једногласно усвојеним и у Извршном и у Централном комитету и у координацији с посланичком групом, разочарали су ме", рекао је Мицкоски на конференцији за новинаре у петак увече, преноси данас МИА.

Како је портпарол ВРМО-ДПМНЕ навео, због тога је синоћ партијски Извршни комитет одржао ванредну седницу и, на његов предлог, једногласно усвојио одлуку да те посланике искључи из чланства у странци.

Из чланства су искључени Елизабета Канческа Милевска, Емилија Александрова, Нола Исмајлоска Старова, Сашо Василевски, Љубен Арнаудов, Крсто Мукоски и Зекир Рамчиловић.

Према неким наводима, нагласио је, некима од њих је, између осталог, понуђен и новац у замену за гласање, али њихов поступак, закључио је Мицкоски, не може се оправдати.

Македонско Собрање прихватило је у петак увече предлог о покретању иницијативе за промену Устава у складу с Преспанским споразумом, за коју је гласало и осам посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, чиме је постигнута двотрећинска већина од 80 посланика.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ су претходно владајућој већини поставили четири услова под којима ће пристати да гласају за промену имена земље у Република Северна Македонија, пренела је агенција МИА, а један од услова је и амнестија за оптужене за изазивање насиља крајем априла прошле године у Собрању.

Четворо од посланика опозиције који су гласали за измене Устава опужени раније у предмету Специјалног јавног тужилаштва за нереде изазване у парламенту 27. априла прошле године, када је Албанац Таљат Дзафери изабран за председника парламента, пренео је порталалб.мк.

EUR/RSD 117.7643
Најновије вести