Водећи светски медији позвали на ослобађање Асанжа

ЛОНДОН: Водећи медији из САД, Велике Британије и Европе позвали су данас на обустављање судског поступка који се у САД води против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, са којим су сарађивали у прошлости.
asanz
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein)

„Ова оптужница представља опасан преседан и прети да поткопа Први амандман САД и слободу штампе“, навели су у отвореном писму уредници и издавачи Гардијана, Њујорк Тајмса, Монда, Дер Шпигла и Ел Паиса, преноси Ројтерс.

Америчке власти траже Асанжа по 18 тачака оптужнице, укључујући оптужбу за шпијунирање, објављивање поверљивих америчких војних списа и дипломатских депеша.

Асанжове присталице истичу да је он борац против естаблишмента који је жртвован. јер је разоткрио злочине САД, укључујући сукобе у Авганистану и Ираку.

У понедељак се навршило 12 година откако је Викиликс објавио више од 250.000 докумената, које је Асанж добио од некадашњег војника САД Челси Менинг.

Документи су разоткрили корупцију, дипломатске скандале и шпијунске послове САД на међународном нивоу.

Асанж је провео седам година у амбасади Еквадора у Лондону пре него што га је британска полиција ухапсила 2019. године због кршења услова кауције.

Налази се у затвору у Лондону, док се одлучује о његовом изручења.

Ако га Британија буде изручила САД, прети му казна до 175 година у америчком затвору максималне безбедности.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести