Вуковарчани се масовно исељавају

ЗАГРЕБ: Гинеколог Мирјана Семенић-Рутко у Вуковару изјавила је да је у последњих пет месеци остала без 300 пацијенткиња које су избрисане из евиденције њење приватне амбуланте, али и из евиденције осигураника система Хрватске заједнице здравственог сиугурања (ХЗЗО).
vuk
Фото: EPA/ANTONIO BAT

Није реч о томе да су се моје пацијенткиње определиле за другог лекара већ су изгубиле зсдравстевни осигурање, односно да више немају пребивалиште у Вуковару, рекла је Семенић-Рутко, преносе медији у Загребу.

Претпоставља се да је један мањи број преминуо, али се као једини логичан узрок намеће исељавање као евидентна последица лоше економске и социјалне ситуације у Хрватској, а посебно у њеним источним крајевима, истакла је она и додала да је већина “избрисаних” пацијенткиња радно активна.

Завнични подаци ХЗЗО кажу да се у Хрватској у 2017. Години број осигураних особа смањио за 52.273.

Стање је екстремно лоше и мислим да се сви због тога морамо забринути. Али, да бисте направили демографску обнову морате почети поштиоати младе људе, а не наметати правилнике и законе по мери старијих, сматра взковарска докторка.

Како је рекла, младима треба дати шансу у складу са западним трендовима. Школовање у Хрватској је још из доба социјализма, ученици морају бити у просеку, не смеју се ни по чему истицати, мало се полаже на нова знања, каже Семенић-Рутко.

Данас деца у основној школи говоре да ће отићи. Ја не могу своје дете спречити да оде, али желим му пружити избор. То им треба омогућити, а не да одлазе јер овде нема посла, поручила је вуковарска докторка.

 

EUR/RSD 117.5827
Најновије вести