За невакцинисане у Аустрији од сутра закључавање

БЕЧ: Аустријска влада донела је данас због драматичне епидемиолошке ситуације одлуку о увођењу оштријих рестриктивних мера за невакцинисане особе која предвиђа ограничено креатње, а обухватиће и децу старију од 12 година.
z
Фото: pixabay.com

Нова мера, која је договорена на виртуелном састанку са гувернерима покрајина ступа на снагу од поноћи, саопштио је канцелар Александер Шаленберг.

Према одлуци владе, сви грађани који се нису вакцинисали против корона вируса наћи ће се у строгом "локдауну".

Тако они који немају важећи сертификат о вакцинацији, потврду о прележаном ковиду-19 не старију од 180 дана, неће више моћи да иду у све продавнице.

Увођењем "2Г" правила невакцинисанима је већ био онемогућен улазак у угоститељске, туристичке, забавне и спортске објекте, али и код фризера, у салон лепоте и слично.

Од сада они ће моћи да иду само још у куповину потрепштина за свакодневну употребу, као што су намирнице и артикли за хигијену.

Сви невакцинисани моћи ће да напусте своју кућу још само ради одласка на радно место, у куповину дневних потрепштина, за посету лекару, одласка у апотеку, ради телесног и психичког опоравка, односно шетња, као и пружање помоћи другима.

Тиме су потпуно онемогућени да иду у ресторане, барове, дискотеке, али и на концерте или у биоскоп, што је и даље могуће само вакцинисанима и излеченима.

Поред тога, невакцинисани имају право да се састану само са једном особом из другог домаћинства.

Невакцинисани могу, како је наведено, да излазе из куће и ради посете цркви, али и одласка у школу или на факултет.

Нова мера важи за све невакцинисане грађане старије од 12 година, тако да погађа и децу која су у добу за вакцинацију, а то још нису учинила.

Лица која су примила само једну дозу вакцине до друге, мораће да се редовно тестирају како би била искључена из ових мера.

Поред тога, нова мера предвиђа и проширење обавезе ношења маски за све грађане у затвореним просторима.

Канцелар Шаленберг рекао је на конференцији за штампу да су нови сој делта плус и ниска стопа невакцинисаних узроци лоше епидемиолошке ситуације.

Указао је да је инциденција код невакцинисаних 1.700, а код вакцинисаних више до 300, што показује да је потребно закључавање невакцинисаних.

Према његовим речима, ризик да се заразе невакцинисани је 70 одсто.

Због тога је, каже одлучено да се убрза примена ранијег плана од пет нивоа, применом последњег нивоа.

Такође је позвао грађане на примање треће дозе вакцине, јер се то, каже, показало успешним у другим земљама.

Микштајн је рекао да ће бити појачане мере контроле, и да ће полиција приликом сваког деловања контролисати локдаун за невакцинисане.

Полиција ће вршити контролу у свим објектима у којима је забрањен приступ невакцинисанима, али и приликом саобраћајне контроле.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер нагласио је да је закључавање наређење државе које мора да се поштује.

Казао је да је већ раније дао у налог припрему плана за контролу.

„Од сутра сваки грађанин који је у Аустрији мора бити свестан да може да буде контрилисан од полиције. Контролисаћемо „2Г“статус. По општини имаћемо додатне две патроле које ће се бавити тим посебним контролама“, објаснио је он.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести