Заев: Албанске странке да кажу зашто су против "мини шенгена"

СКОПЉЕ: Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да он као премијер нема обавезу да консултује странке о корацима које предузима у смислу бољеих услова за живот грађана и позвао је уједно албанске странке у тој земљи да кажу какве имају примедбе на "мали шенген".
Zoran Zaev, makedonski premijer Foto: AP Photo/Boris Grdanoski
Фото: AP Photo/Boris Grdanoski

"Нека кажу странке Алијанса, БЕСА, па чак и ДУИ, шта им смета у договорима за ''мали шенген'' и спреман сам да кажем зашто су потписани. Да ли су против смањења царина како не би било нервозе и дугих колона на царинским прелазима? Да ли су против отвореног тржишта радне снаге и укидања виза у случају када је туриста ушао у једну од земаља чланица ова иницијативе, да може такође да посети туристичке капацитете у свим земљама које су део иницијативе?", питао је Заев.

Представници албанских странака у Северној Македонији, ДУИ, Алијанса за Албанце и БЕСА рекли су да је иницијатива о "малом шенгену" немогућа без учешћа Косова, те да захтевају његово укључивање као услов за остваривање иницијативе, али истовремено траже и присуство и подршку ЕУ, као и покровитељство САД.

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести