Захарова: Где се то САД граниче са С.Македонијом и Албанијом?

МОСКВА:  Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упитала је данас којим се то делом САД граниче са Северном Македонијом и Албанијом, да лобирају за њихову интеграцију у други континент.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Захарова је на тај тачин реаговала на наводе портпаролке америчког Стејт департмента Морган Ортагус на Твитеру да је Вашингтон разгочаран што на самиту лидера ЕУ није постигнут договор о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, као и да подржава тежње тих земаља да се придруже ЕУ и наставак реформи за добробит њихових грађана.

"Може се разумети да су америчке дипломате ''помешале'' Архангелск са Северодвинском. Страна земља, нису имали карту. Али којим својим делом се САД граниче са Северном Македонијом и Албанијом како би лобирале за њихову интеграцију у удружење на другом континенту, то би Стејт департмент требало да зна", навела је Захарова на свом налогу на Твитеру.

Она је додала да разуме да након изласка Велике Британије из ЕУ "треба закрпити рупу", али Брисел, како је навела, сам мора да схвати шта га чека од ступања ових земаља у редове ЕУ, преноси Спутњик.

Лидери ЕУ прекинули су разговоре без споразума о томе да се покрену преговори са Албанијом и Северном Македонијом за чланство у Унији, а договорено је да се одлука о томе донесе до краја октобра.

Две земље очекивале су да на самиту добију зелено светло за почетак преговора о придруживању ЕУ, али Европска комисија инсистирала је да буду испуњени сви критеријуми, преноси АП.

Француски председник Емануел Макрон одбио је да одобри иједној новој држави да приступи у ЕУ док се процедуре проширења не унапреде, док се Холандија противила кандидатури Албаније.

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести