Захарова: Ситуација са Сакашвилијем срамота за Украјинце

МОСКВА: Ситуација која се догађа у Украјини са садашњим лидером опозиционог покрета Нових снага у Украјини и бившим председником Грузије и бившим гувренером украјинског региона Одесе Михаилом Сакашвилијем, срамота је за украјински народ, изјавила је портпаролка руског Министарства спољњих послова Марија Захарова.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"То је срамота за украјински народ: човек споља је на челу политичког процеса и дестабилузује ситуачију играјући прљаве игре. Све што он ради је деструктивно. То је проблем и за грузијски народ", рекла је Захарова у интервјуу за лист "Комсомолскаја правда".

Како преноси Тас с, она је истакла да је проблем то што "један од најпознатијих Грузијаца у свету и његово неадекватно понашање баца сенку на читаву нацију".

Сакашвили је био председник Грузије од јануара 2004. до новембра 2007, и од јануара 2008. до новембра 2013.Он је своју земљу напустио средином новембра 2013, неколико дана пре него што је његов председнички мандат истекао.

Након што је напустио Грузију, Сакашвили је живео у САД и Украјини.Он је добио украјинско држављанство у мају 2015, што је резултирало тиме да изгуби држављанство Грузије.

Пре него што је именован за гувернера Одесе крајем маја 2015, он је радио у Кијеву као шеф Савета за међународне реформе, а у новембру 2016. је поднео оставку на позицију гувернера Одесе и основао свој покрет, критикујући актуелну власт у Украјини.

Док је Сакашвили био у САД, 26. јула 2017, украјински председник Петро Порошенко му је одузео украјинско држављанство.Државни тужилац је подигао неколико оптужница против Сакашвилија у 2014.

Он је оптужен за рушење мирних демонстрација у новембру 2007, незаконит упад у зграду телевизије "Имеди"; незакониту заплену имовине која припада бизнисмену Бадрију

Патаркацишвилију; организовање оружаног напада на посланика Валерија Геласхвилија у 2005; заташкавање злочина и фалсификовања у истрази поводом убиства банкара Сандра Гирглианија 2006. године и за злоупотребу око пет милиона долара из државних фондова у периоду 2009-2012.

Украјина је одбила да изручи Грузији Сакашвилија два пута у 2014. и 2015. години, упркос споразуму те две земље из 1995. о изручењима тражених личности.

Почетком септембра Сакашвили је уз подршку просталица успео да уђе у Украјину након чега је оптужен за незаконито прелажење границе.Од октобра, он је организовао масовне протесте и скупове у Кијеву.Полиција је 5. децембра покушала да га приведе у центру Кијева, али су његове присталице прижиле снажан отпор и успеле да га извуку.

Неколико дана после тога, Сакашвили је притворен на основу оптужбе за примање око 418.000 евра од Русије како би финансирао антивладине и протесте против председника, али је неколико дана после тога поново ослобођен.

Славко
13.02.2018 • 09:53
"...То је срамота за украјински народ: човек споља је на челу политичког процеса и дестабилузује ситуачију играјући прљаве игре. Све што он ради је деструктивно. То је проблем и за грузијски народ", рекла је Захарова..."
Ил` сам ја луд, или ова не зна шта прича... (Или је преводилац нешто побркао?)
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести