Због неколико случајева строго закључавање широм Кине

ПЕКИНГ: Неколико случајева ковид-19 приморало је северни лучки град Тјанђин да затвори многа јавна места за забаву, као и више вртића и образовних установа, што је најновија мера кинеских власти у циљу заустављања даљег ширења инфекција.
3
Фото: Pixabay.com

Тјенђин, град са популацијом од преко 12 милиона становника у коме раде домаће фабрике повезане са Боингом и Фолксвагеном, пријавио је 11 локланих инфекција након отприлике недељу дана без регистрованих случајева, показали су данашњи званични подаци, преноси Ројтерс.

Градске власти су јуче наредиле да се у два округа са више од два милиона становника, затворе различити простори за забаву у затвореном, као што су клубови за шах и картање, и угоститељски објекти, без прецизирања датума за њихово поновно отварање.

У једном од округа је такође наређено тродневно затварање вртића и установа за подучавање.

Према анализама јапанске финансијске куће Номура од понедељка, око 264,1 милиона људи у 41 граду у Кини погођено је потпуним или делимичним затварањем или другим епидемиолошким мерама, у односу на 247,5 милиона у 31 граду прошле недеље, наводи Ројтерс.

Након што су власти увеле хитну изолацију, како би сузбиле ширење коронавируса у летовалишту на југу Кине, остало је у суботу заробљено више од 2.000 туриста.

Град Беихаи, популарно одредиште за летњи одмор у региону Гуангкси, известио је о више од 500 инфекција коронавируса током прошле недеље, што је велика епидемија према кинеским стандардима.

У суботу је влада Беихаија затворила централне делове града, где се налазе одмаралишта и туристичке атракције и наредила масовно тестирање за више од 2.000 туриста заробљених у граду, који да би отишли морају да приложе негативне резултате теста, не старије од 48 сати.

Власти су забраниле становницима да напуштају своје домове осим једном дневно да би купили намирнице.

Велики финансијски центар, град Шангај, које је пријавио 23 нова локална случаја за понедељак, почео је са масовним тестирањима данас у многим од својих 16 округа, након сличног тестирања прошле недеље, наводи британска агенција.

Власти на југу Кине извиниле су се због проваљивања у домове људи који су спроведени у карантински хотел, што је је изазвало ретку негативну реакцију јавности, преноси АП.

Државни медији објавили су да су 84 куће у стамбеном насељу у четврти Ливан, у граду Гуангџоу, насилно отворене у покушају да се пронађу "блиски контакти" који се крију унутра и да се дезинфикују просторије.

Врата су касније запечаћена и постављене нове браве, објавио је лист Глобал Тајмс.

Влада округа Ливан извинила се у понедељак због таквог "превише поједностављеног и насилног'''' понашања, наводи кинески лист.

Како је саопштено, покренута је истрага и "одговорни" ће бити строго кажњени.

Мере у Кини остају на снази упркос релативно ниским стопама инфекције.

Државна здравствена комисија пријавила је данас 699 нових локалних случајева откривених у претходна 24 сата, од којих је већина била асимптоматска, наводи АП.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести