Жестока расправа Трампа и Болтона због талибана у Кемп Дејвиду

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп и досадашњи саветник за националну безбедност Џон Болтон имали су прошле ноћи жестоку расправу због Трамповог плана да прими лидере талибана у Кемп Дејвиду, преноси ЦНН, позивајући се на два неименована извора упозната са догађањима.
1
Фото: EPA-EFE/JASON SZENES

Америчка телевизија наводи да није јасно да ли се расправа водила преко телефона или уживо.

ЦНН преноси и наводе неименованих извора из Трамповог окружења да је Болтон месецима иритирао људе не само због различитих политичких ставова, већ и због начина на који се понашао.

Извор је прецизирао да је Болтон званичнике Беле куће иритирао својом тактиком, стилом и храбрим наступима.

На пример, каже један извор, Болтон је путовао са много припадника особља, понекад не истим авионом као председник и понашао се скоро као да је државни секретар.

ЦНН додаје да Болтон није био у сукобу само са Мајком Помпеом, већ да га није подносио ни шеф особља Беле куће Мик Малвени.

Болтон је отпуштен тако нагло да је он чак ујутро председавао састанком високих званичника администрације из Савета за националну безбедност, преноси ЦНН.

Извор те телевизије наводи да је састанак, чија су тема биле избеглице, одржан по плану и даније било никаквих назнака да ће Болтон добити отказ.

Састанак је одржан само сат времена пре Трампове објаве на Твитеру да је саветник за националну безбедност отпуштен.

ЦНН додаје да је већина званичника за Болтонов одлазак сазнала управо из Трамповог твита.

Трамп је навео да је Болтона отпустио због великих неслагања о бројним питањима.

Он је на Твитеру навео да је претходне ноћи обавестио Болтона да његове услуге више нису потребне Белој кући и да се снажно противио бројним његовим предлозима, као и други у администрацији.

Болтон је изјавио да је он у понедељак увече понудио оставку председнику Трампу, на шта му је овај предложио да разговарају сутра.

Он је то написао на свом Твитеру, а након што је Трамп изјавио да је он Болтону предложио да поднесе оставку, преноси АП.

Болтон је именован за саветника у Трамповој администрацији у априлу 2018. године, након што је са те функције смењен генерал Х.Р. Мекмастер.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести