Званичница ЕМА: Не препоручујемо засад Спутњик В

АМСТЕРДАМ: Висока званичница Европске агенције за лекове (ЕМА) Криста Виртхумер-Хохе апеловала је данас на чланице Европске уније да не одобре коришћење руске вакцине Спутњик В за хитну употребу, док агенција потпуно не испита њену безбедност и ефикасност, јавио је Гардијан.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Фото: Вакцина Спутњик В Фото: REUTERS /Сергеy Пивоваров

"Потребна нам је документација на основу које бисмо донели процену. Немамо тренутно податке о вакцинисаним људима, то је непознаница. Зато бих апеловала на земље ЕУ да не одобре вакцину Спутњук за хитну употребу", рекла је Виртхумер-Хохе за аустријску телевизију ОРФ.

Она није одбацила да постоји могућност да се Спутњик појави у понуди за вакцинацију у земљама ЕУ.

"Пре тога је неопходно да се уради експертиза, коју је ЕМА отпочела. Подаци који стижу од руског произвођача ће бити прегледани по европским стандардима за квалитет, безбедност и ефикасност. Уколико све прође, вакцина ће бити одобрена", додала је Виртхумер-Хохе.

Спутњик В је већ одобрен или је близу одобравања у три земље ЕУ - Мађарској, Словачкој и Чешкој - а званичници Европске уније су рекли да би Брисел могао да почне преговоре са произвођачем вакцине уколико најмање чцетири државе затраже то.

ЕМА ће размотрити и употребу америчке вакцине Џонсон и Џонсон, а специјалан састанак поводом одобрења ове вакцине биће одржан 11. марта.

"Очекујемо позитивну процену и да ће Европска комисија врло брзо одобрити употребу вакцине", додала је висока званичница Европске агенције за лекове.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести