БЕЗ ЊЕГА НИ ПАСУЉ, НИ САРМA НЕ ИДУ Велика несташица ОВОГ производа, све га је теже наћи, ЦЕНЕ ВЕЋ СКАЧУ
Црни бибер, један од најчешће коришћених зачина у светским кухињама, могао би ускоро постати ретка роба.
Амерички увозник зачина Мајестиц Спице извештава да су глобалне залихе црног бибера у зрну драматично опале, док потражња остаје непромењена. Ова несташица ће вероватно додатно повећати цену овог зачина.
Климатске промене уништавају производњу
Проблеми у ланцу снабдевања додатно се погоршавају због непредвидивих временских образаца у земљама које су главни произвођачи – Индији, Вијетнаму и Шри Ланки. Смене јаких киша и продужених сушних периода одлажу жетву и стварају озбиљан притисак на глобални систем дистрибуције.
Опада и квалитет, не само количина
Истраживања показују да климатске промене утичу не само на количину већ и на квалитет бибера. Услед све чешћих екстремних временских услова, део приноса губи карактеристичну арому и постаје неупотребљив за кулинарску употребу. Према писању Индиа Трибуне-а, трговинске потешкоће додатно компликују ситуацију.
Због растућег тржишног ризика, све више пољопривредника и трговаца одустаје од узгоја бибера и окреће се стабилнијим културама. С обзиром на то да само четири земље производе чак 80% светског црног бибера, било каква промена у производњи има глобалне последице.
Први знакови несташице већ у америчким продавницама
Према порталу Allrecipes.com, Американци би прве знакове несташице могли приметити у продавницама попут Традер Јое’с и Алди, које продају генеричке зачине. Ипак, повећање цена вероватно ће погодити све трговине, без обзира на бренд или локацију.
Нема праве замене за црни бибер
Како наводи Allrecipes, не постоји права замена за црни бибер у зрну или свеже млевени бибер. Бели бибер има превише благ укус, док шарене мешавине могу превише доминирати јелима.
Уместо тога, кулинарски стручњаци препоручују употребу алтернативних зачина попут димљене паприке, коријандера, кима или мешавина сушеног ароматичног биља које могу освежити јело. Иако нису ни приближно као црни бибер, могу послужити као привремена замена док траје несташица.
Утицај несташице на Србију
Несташица црног бибера на глобалном нивоу имаће директан утицај и на српско тржиште, пре свега кроз раст цена и смањену доступност производа у малопродаји и угоститељству.
Ево неколико кључних начина на које ће се ово одразити у Србији:
1. Поскупљење црног бибера у продавницама
Пошто се Србија ослања на увоз бибера (нема домаћу производњу), раст цена на светском тржишту аутоматски подиже цене и у малопродаји код нас. Грађани ће вероватно убрзо осетити веће цене паковања бибера у праху, млевеног и у зрну, посебно код познатих брендова и увозних линија.
2. Утицај на ресторане, пекаре и прехрамбену индустрију
Угоститељски сектор и произвођачи хране (чипсеви, месне прерађевине, готова јела) већ осећају притисак због скупљих сировина. Бибер је основни зачин у готово сваком рецепту, па ће пораст цена зачина додатно оптеретити трошкове, што може довести до виших цена оброка у ресторанима и скупљих прехрамбених производа.
3. Прелазак на алтернативне зачине
Трговци и потрошачи у Србији ће све више почети да користе алтернативе – димљену паприку, ким, коријандер, како би ублажили недостатак или високу цену бибера. Међутим, како су укуси различити, ова замена неће одговарати свима, посебно онима који су навикли на препознатљив укус црног бибера.
Савет стручњака: набавите млин за бибер и купите веће количине зрна док су још доступна, јер неизвесност на тржишту зачина тек почиње.