clear sky
31°C
29.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2049
usd
100.2951
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) У ОСМОЈ ДЕЦЕНИЈИ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД РАДА НА ЊИВИ Хајрудин из Пријепоља јачи од година, за њега су оне само број

29.06.2025. 14:51 14:58
Пише:
Извор:
РИНА
С
Фото: РИНА

ПРИЈЕПОЉЕ: Иако је закорачио у осму деценију живота, Хајрудин Хасанагић из околине Пријепоља не одустаје од рада на земљи.

На његовом газдинству поврће успева током целе године – од парадајза и паприке, па све до броколија, карфиола, лука и кромпира.

Све што произведе завршава на трпезама широм Полимља и севера Црне Горе. 

– Ја ово волим да радим, још када бих могао да радим онолико колико волим да радим, па то би било чудо. Трудим се да све буде уредно. Неко у пластенике ставља фолије, међутим ја то не радим. Радим полако, оплевим око сваке биљке, окопам, залијем. Сваку паприку погледам, када прођем брзо ништа не видим, него све полако радим од једне до друге – прича Хајрудин за РИНУ, ослањајући се на искуство и дугогодишњу праксу.

С
Фото: РИНА

На Хајрудиновом имању, где је пре скоро четири деценије поставио први пластеник, данас је све у пуном роду. Парадајз већ црвени, паприка је спремна за бербу, а броколи, карфиол, лук и кромпир узгајају се током целе године, захваљујући знању и дугогодишњем искуству овог вредног домаћина.

– У својим парцелама почињем са расадом, све врсте расада. Од купусњача, чаше парадајза, паприке, краставца и другог поврћа. Нон стоп вршим преклапање у културама. Врши се смена. Пре 15 дана овде је био расад и све су биле чаше, а сада је већ зрео парадајз. Обично одгајим од три до пет култура на овом простору, ове године покушаћу и шесту културу за годину дана – објашњава овај домаћин, који сваки педаљ земље користи максимално.

Упркос годинама, Хајрудин не посустаје. Његов дан почиње рано, а сваки плод који убере резултат је посвећености, вредног рада и искрене љубави према земљи.

с
Фото: РИНА

– У послу ми помаже супруга, мада је и она у годинама и све теже подноси рад. Снајка ми највише помаже, она је вредна и зна све пољопривредне послове да ради. Ја урадим 70% целог посла, а они 30% – каже Хајрудин кроз осмех, задовољан што рад није пао само на његова леђа.

Плодови са његовог имања завршавају на трпезама Полимља и севера Црне Горе. Купци их препознају јер знају да је оно што Хајрудин произведе домаће, проверено и, што је најважније, врхунског квалитета.

За овог времешног, али неуморног пољопривредника, рад на земљи није обавеза.

Извор:
РИНА
Пише:
Пошаљите коментар