overcast clouds
11°C
23.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2451
usd
103.5917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕТЊА СЕЗОНА ПОЧИЊЕ, ХРВАТСКА И ЦРНА ГОРА У ПОТРАЗИ ЗА ХИЉАДАМА РАДНИКА Ево где су највеће плате

23.05.2025. 13:12 13:26
Пише:
Извор:
Espreso/Forbes
море
Фото: Pexels

Уочи летње туристичке сезоне, земље региона интензивно трагају за сезонским радницима, док се Србија суочава с хроничним мањком радне снаге.

Радници из Србије све чешће бирају сезонске ангажмане у суседним земљама, првенствено у Хрватској и Црној Гори, због бољих услова и веће зараде.

Према информацијама које је за Форбес поделио Милош Турински из Инфостуда, тржиште рада у туризму и угоститељству ове године бележи рекордан пораст потреба за сезонцима. 

-У Хрватској се очекује да ће недостајати између 55.000 и 65.000 радника, што је чак 40 одсто више у поређењу с претходним годинама. Само Будви ће бити потребно око 8.000 сезонских радника, истиче Турински.

Конобар
Фото: Pexels

Највећа потражња и даље влада за угоститељским кадром, пре свега конобарима и куварима. Ова занимања су, уједно, и међу најплаћенијима.

Вешти кувари, посебно они на шефовским позицијама, могу да зараде и до 3.000 евра месечно. Конобари, пак, могу да рачунају на плату око 1.500 евра, не рачунајући додатне приходе од бакшиша.

У већини случајева, послодавци покривају и трошкове смештаја и оброка, што ову врсту посла чини додатно исплативом. Осим угоститеља, тражени су и рецепционери, собарице, спремачице, па чак и фотографи сви они који доприносе туристичкој понуди.

-Радници из Србије радо одлазе у хрватска туристичка места јер су услови нешто бољи него у Црној Гори. Многи од њих се из године у годину враћају на сезонски рад јер за шест месеци могу да зараде значајан износ и врате се кући с чистим новцем, објашњава Турински.

Извор:
Espreso/Forbes
Пише:
Пошаљите коментар
Сезонски радници добро плаћени на мору, собарицама 900 евра, пица-мајсторима 2.000...

Сезонски радници добро плаћени на мору, собарицама 900 евра, пица-мајсторима 2.000...

20.06.2022. 08:13 08:20