ЛЕТЊА СЕЗОНА ПОЧИЊЕ, ХРВАТСКА И ЦРНА ГОРА У ПОТРАЗИ ЗА ХИЉАДАМА РАДНИКА Ево где су највеће плате
Уочи летње туристичке сезоне, земље региона интензивно трагају за сезонским радницима, док се Србија суочава с хроничним мањком радне снаге.
Радници из Србије све чешће бирају сезонске ангажмане у суседним земљама, првенствено у Хрватској и Црној Гори, због бољих услова и веће зараде.
Према информацијама које је за Форбес поделио Милош Турински из Инфостуда, тржиште рада у туризму и угоститељству ове године бележи рекордан пораст потреба за сезонцима.
-У Хрватској се очекује да ће недостајати између 55.000 и 65.000 радника, што је чак 40 одсто више у поређењу с претходним годинама. Само Будви ће бити потребно око 8.000 сезонских радника, истиче Турински.
Највећа потражња и даље влада за угоститељским кадром, пре свега конобарима и куварима. Ова занимања су, уједно, и међу најплаћенијима.
Вешти кувари, посебно они на шефовским позицијама, могу да зараде и до 3.000 евра месечно. Конобари, пак, могу да рачунају на плату око 1.500 евра, не рачунајући додатне приходе од бакшиша.
У већини случајева, послодавци покривају и трошкове смештаја и оброка, што ову врсту посла чини додатно исплативом. Осим угоститеља, тражени су и рецепционери, собарице, спремачице, па чак и фотографи сви они који доприносе туристичкој понуди.
-Радници из Србије радо одлазе у хрватска туристичка места јер су услови нешто бољи него у Црној Гори. Многи од њих се из године у годину враћају на сезонски рад јер за шест месеци могу да зараде значајан износ и врате се кући с чистим новцем, објашњава Турински.