Ађанско предузеће „Зупчаник“ проширило пословање у Молу

МОЛ: Предузеће „Зупчаник” доо из Аде значајан део производног одељења фирме за прављења зупчаника преместила је у нову халу у Молу, што је остварено захваљујући и подршци Фондације „Просперитати”, као једна од инвестиција економског развоја средствима које обезбеђује Влада Мађарске.
1
Фото: Нова хала ађанске фирме „Зупчаник” у Молу

Са двадесет година професионалног искуства иза себе, Карољ Гордош старији је у Ади још 1983. године формирао своју фирму „Зупчаник”. Док је још радио у ађанској Фабрици алатних машина „Потисје” Гордош је био признати стручњак у области технологије израде зупчаника. У години оснивања фирме сопственим средствима је набавио прву машину за озубљење.

Главни производни профил компаније је производња зупчаника, а у новотвореној фабричкој хали запослиће око 50 људи. Њихово основно опредељење да у послу којим се баве континуирано обезбеђују висок квалитет својих производа и услуга и да задовоље потребе које су идентификовали њихови купци. Фирму „Зпучаник” данас као сувласници већ воде синови близанци оснивача, Шандор и Карољ Гордош.

Директор „Зупчаника” Карољ Гордош је изузетно поносан на нову фабричку халу. На основу конкурса Фондације „Просперитати” фирма „Зупчаник” је изградила производну халу, која се простире на површини од 2.400 квадратних метара. Укупна вредност ове инвестиције била је 72 милиона динара, а захваљују овом улагању отворена су 23 нова радна места. Нова хала у Молу изграђена је за две године и до сада је у нови погон пребачено 75 машина, а остало је још толико.

Власници фирме наглашавају да ће производња сада моћи да се одвија на много већој површини, а да је њихово главно мерило брзина и квалитет. У новом производном погону ће правити нове зупчанике за замену постојећих, дотрајалих, истрошених зупчаника.

Директор Фондације „Просперитати” Балинт Јухас присећа се да, када је овај пројекат започет, питао власнике „Зупчаника”, зашто не конкуришу и за набавку нових машина, а они су били категорични, да то не долази у обзир, јер у Војводини има толико машина да немају где да се ставе. Већина машина израђена је 40-тих година прошлог века и још увек су најпрецизније и најбоље машине, које задовољавају све потребе и у 21.веку.

 Изградња нове  производне хале од 2.400 квадратних метара, вредне 72 милиона динара, реализована је захваљујући подршци ФондацијеПросперитати”, што је омогућило отварање 23 нова радна места

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор истиче да је пре четири године Влада Мађарске покренула програм економског развоја у Војводини, оцењујући да је „остварен такав резултат, какав, када је одлука предлагана, можда нисмо ни могли да сањамо”.

- То делом говори о нашој спремности, делом о нашим људима, делом о енергији која покреће наше људе - каже Пастор.

Заменик државног секретара за економски развој мађарских пограничних региона Петер Киш Парциу приликом отварања нове хале фирме „Зупчаник” у Молу је рекао да је реализација програма економског развоја резулат троструког партнерства: с једне стране је Мађарска влада, која даје подршку, са друге стране Савез војвођанских Мађара, односно Фондација „Просперитати”, која на лицу места одрађује ствари давајући визију локалним заједницама, а да су ту и подносиоци захтева који морају да саставе добре предлоге да би програм био успешан.

М. Митровић

Фото: Општина Ада

Пројекат „Јавни интерес у општини Ада“ реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Ада. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести