АКЦИЈА ЗЕМЉОРАДНИКА Сложне комшије поравнале пречицу

ОРОМ: Пољопривредници из Орома и Чантавира у уторак су се удружили у заједничкој акцији уређења летњег пута између ова два места на северу Бачке.
Uredjenje puta izmedju Oroma i Cantavira/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић/ Уређење пута између Орома и Чантавира

Учествовало је двадесетак пољопривредника који су својом механизацијом изравнали саобраћајницу. Иначе, пољопривредници се већ годинама организују да равнају пут, да би се саобраћај у време интензивних пољоприврендих радова, а и због свакодневних потреба локалног становништва могао несметано одвијати.

Председник МЗ Ором Роберт Леко каже да је циљ да се локални пут у дужини од око седам километара сваке године поправља, јер је то је прометан пут, који користе не само земљорадници него и остали грађани Орома, Чантавира и околних места, пошто је много ближе него да се заобилазно иде асфалтираним саобраћајницама.

- Ми сваке године дајемо гориво за ову радну акцију, па смо и за ову прилику из средстава месног самодоприноса обезбедили по 15 литара дизел-горива нашим земљорадницима. Са наше стране главни организатор групе пољопривредника је Норберт Магоши. Чантавирци су добро организовани јер они раде не само на уређењу летњег пута до Орома, него уређују и остале путеве у атару Чантавира - каже Леко.

Пољопривредници су вредно радили са својом механизацијом, имајући у виду значај и важност овог пута за њихове потребе, а такође и потребе локалног становништва. Карољ Ческо из Орома истиче да је итекако важно да најкраћи пут до Чантавира могу да користе, јер тамо носе стоку за испоруку, иду у снабдевање резервним деловима за пољопривредну механизацију.

- Због лошег времена и дуготрајног кишног периода, пут је онеспособљен за нормалан пролаз. Радили смо са плуговима, култиваторима, кембриџима и другом механизацијом да би поравнали пут. Иде време жетве, промет на путу се интензивира, па ћемо моћи много брже да стигнемо до Чантавира - напомиње Ческо.

Већ деценијама се говори да има потребе да пут између Орома и Чантавира добије, чврсту подлогу и да се асфалтира. Председник МЗ Ором Роберт Леко, предочава да планова за изградњу те саобраћајнице има, али да би то коштало 500 до 600 милиона динара.

- Та средства тренутно нема ни наша кањишка општина, ни локална самоуправа Града Суботице, којој припада Чантавир. Једино се уздамо да би средства могли тражити и обезбедити са вишег нивоа из покрајинских и републичких извора - сматра Леко.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести