Амбасадори ткали стапарски ћилим

СТАПАР: Амбасадорка Аустралије Џули Фини, амбасадори Швајцарске и Холандије Филип Ге и Хенк ван ден Дол са супругама, као и супруга амбасадора САД Невенка Фурјан-Скат

 уз пратњу градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић посетили су Ткачку колонију у Стапару.Председница Етно мреже Вилолета Јовановић истакла је да су Ткачке колоније прилика да незапослене жене развију вештине израде рукотворина и тако обезбеде приход за своју породицу.

- На овај начин можемо да осигурамо запослење за више хиљада жена из целе Србије и да аутохтони производи буду генератор нових туристичких садржаја. Развијене земље препознају значај ове делатности и зато имамо подршку амбасада у нашим активностима – истакла је Виолета Јовановић.
Током обиласка колоније, амбасадори су се опробали и у изради ћилима и као чланови жирија наградили рад Славице Вукелић из Сомбора.

Ткачку колонију  у Стапару организовали су Етно мрежа и градови Сомбор и Пирот у оквиру Споразума о сарадњи на очувању стапарског и пиротског ћилима, уз подршку НАЛЕД-а и амбасада Аустралије и САД.Амбасадори и други бројни гости колоније обишли су фијакерима Стапар, посетили цркву Успења Пресвете Богородице, вилу Штрбац у Бачком Моноштору, ткачницу дамаста „Новитет” у Бездану, резерват природе „Горње Подунавље”, Центар за репродукцију европског јелена и еко-учионицу „Карапанџа”.

Љ. М.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести