Анкета у Бечеју потврдила горуће проблеме

БЕЧЕЈ: Учешће суграђана у креирању буџета за наредну годину, такозвано партиципативно буyетирање, спроводи се у више локалних самоуправа, а у Бечеју се спроводи кроз акцију „Буџет по мери грађана – и ти се питаш“.
becej.jpg
Фото: Грађани предложили да се раде канализација, путеви, расвета

Акција је прошлог месеца спроведена у сарадњи са Канцеларијом за младе и Бечејским удружењем младих. Општина је предвидела 100 милиона динара за инвестиције које би се радиле по жељи грађана. Део новца ће бити за учешће у суфинансирајућим пројектима, а биће пројеката који ће се директно финансирати тим средствима.

"Гласало се у месним заједницама листићима и електронским путем. Пристигло је 1987 валидних гласова. Најактивнији су били Бачкоградиштанци са укупно 537 листића, затим следе житељи Прве месне заједнице у Бечеју (468), па треће (231), онда у Бачком Петровом Селу (211), Дрљану и Милешеву (203), другој МЗ у Бечеју (198), Радичевићу (132) и Пољаници (7). Имајући у виду да је ово први покушај да се на овакав начин спроводи кампања око новог буyета, задовољни смо одзивом суграђана", саопштио је новинарима Александар Ђекић, у име тима који је спровео акцију.

Циљ поменуте акције био је да се грађани што више укључе у буyетску кампању, у доношењу одлука, те да се повећа транспарентност рада локалне самоуправе. Важно је, сматрао је тим за креирање буyета, знати шта грађани мисле на шта треба трошити средства.

"Радује нас чињеница да су и суграђани у највећем броју истакли жељу да се инвестира у пројекте које смо и ми у локалној власти апострофирали као горуће проблеме. То су изградња канализационе мреже, путна инфраструктура и реконструкција јавне расвете", рекао је председник Општине Бечеј Драган Тошић.  Према његовим речима, сада им остаје да са стручном службом уврстимо у буџет за 2018. годину неке од тих предлога. Наравно, предвиђена сума може да задовољи само мали део оног што су суграђани предложили, али је важно њихово мишљење.

"Реализацијом актуелне акције, направили смо потез за пример и наставићемо с овом праксом", каже Тошић.

Овим се не завршава буџетска кампања. Предстоји јавна расправа, која годинама уназад није побудила велико интересовање директних и индиректних корисника, па је увођење партиципативног буџетирања и укључење око две хиљаде суграђана, добар искорак.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести