Ансамбл Венац с КиМ пред жабаљском публиком: У славу СЕДАМ ВЕКОВА ГРАЧАНИЦЕ

 ЖАБАЉ: У славу 700 година манастира Грачаница, Ансамбл народних песама и игара са Косова и Метохије „Венац“ наступио је пред жабаљском публиком, у препуној спортској хали, на одушевљење свих присутних.
z
Фото: B. Rašić

Директор Туристичке организације општине Жабаљ, која је организовала догађај, Сергеј Запорожац говорио је о важности очувања народног културног наслеђа.

- Публика из општине Жабаљ имала је прилику да гледа прави спектакл песме, игре и интеракције између извођача и публике. Сви су били на ногама, што је показатељ како је на прави начин представљено седам векова манастира Грачаница. На сажет начин приказано је свих седам векова, тешких за нас, али и радосних у исто време. Успони и падови, златно време средњовековне Србије, ропство, слобода. На крају, показало се да смо и поред тог тешког периода под Турцима сачували све. То један народ чини посебним, а ми то јесмо - истакао је Запорожац.

Председник општине Урош Радановић поздравио је све присутне, рекавши да је поносан што је жабаљска општина домаћин оваквом догађају.

- Неизмерно ми је драго што смо имали прилику да гледамо кореодраму представљену кроз народне игре, а иновативну, креирану као склоп историје, књижевности, песме и игре - истакао је Радановић и захвалио се Туристичкој организацији општине Жабаљ, која је иницирала и организовала овај догађај, а локална самоуправа ће, како је рекао, подржати све догађаје који за циљ имају очување културног наслеђа нашег народа.

Шеф уметничког сектора Ансамбла „Венац“ Милош Циле Митић казао је да су се подсетили колико је жабаљска публика фантастична и на који начин прати програм.

Фото: B. Rašić

- Наступали смо у Жабљу пре четири године и сада поново, а публика нам је показала колико нас осети, у шта смо се уверили многобројним аплаузима, чак и у моментима када на њих нисмо навикли. Од првог изласка на сцену, то нам је био додатни импулс, играли смо са јако великом емоцијом - рекао је Митић и објаснио који је циљ овог ансамбла. - Очување наслеђа у 21. веку је јако битно, јер живимо у време рата за културно наслеђе, поготово на просторима као што је Балкан, где има много старих народа, са богатом историјом и традицијом. А да не говорим о мисији очувања традиције на Косову и Метохији, где српски народ нестаје, због ситуације на самој територији. То је наш задатак, да сачувамо историју, културу и традицију српског народа. До сад се није десило у светском фолклору да се направи нешто оваквог типа, као представа, кореодрама, како су то неки назвали фолклорним мјузиклом. То је један од циљева, да покажемо да наслеђе може да се чува и на модеран начин, савремен, а да опет остаје срж, есенција и прича онога што јесте.       

М. Рашић

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести