Арадац се поноси својом школицом шаха

АРАДАЦ: Школица шаха по којој су Арадац и арадачки шаховски клуб препознатљиви, полако се враћа у нормалне токове.
д
Фото: Dnevnik.rs

Због ситуације са вирусом корона, рад школице је паузиран током зиме а, како каже Горан Петровић, из управе клуба, малишани се постепено враћају таблама и фигурама.

- За викенд ћемо имати прве тренинге, са мањим бројем полазника. Правили смо распоред тако да се за таблом нађу они који иначе иду заједно у школу. Почела су и прва такмичења, а све што се организује, организује се уз примену свих епидемиолошких мера – напомиње Горан Петровић.

Када је у пуном саставу, шаховску секцију „ТЉМ центар“ у Арадцу похађају 23 малишана из овог села и још десетак њих који долазе из Зрењанина.

-Што се Арадца тиче, ту имамо добру сарадњу са школом - истиче Петровић и додаје да је постојала идеја да шах у арадачкој школи буде изборни предмет.

-Наша идеја, нажалост, није добила подршку, али имамо одличну сарадњу са школом, па нам из ње стижу заинтересовани и талентовани полазници - наглашава Петровић.

Према речима Петровића, најбоље време за почетак бављења шахом, који је истовремено спорт, наука, култура и уметност, јесте у узрасту првог или другог разреда.

-Сада имамо и двојицу шестогодишњака, али то су ипак изузеци. Шах је дивна игра, али родитељима, који су нам одлични сарадници, препоручујемо да се деца, осим шахом, баве и неким другим спортом, јер је за доброг шахисту потребна и добра физичка припремљеност. Шах изискује концентрацију, дисциплину и посвећеност, па су наши полазници и јако добри ђаци у школи - наглашава Петровић.

Полазници кроз игру савладавају основе шаха, а онда полако улазе у све тајне ове древне игре.

-Кроз шах наши полазници науче да размишљају, да се друже, витешки да се боре. Упис практично траје стално и са нормализацијом здравствене ситуације очекујемо да ће школица шаха радити у пуном капацитету - истиче Петровић.

Ко дође у арадачку школицу шаха, у њој и остаје, без обзира на ком ће се нивоу даље бавити шахом. Примера ради, председник клуба је полазник прве генерације. Петровић подвлачи да се у клубу негује међугенерацијска солидарност, па тако старији пазе на млађе, а млађи уче од старијих.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести