Арсен у зрењанинском водоводу у дозвољеним границама

ЗРЕЊАНИН: Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” је од компаније „Синертек“, којој је поверен посао пречишћавања питке воде, добило информацију да је решен главни проблем због чега је 2004. године вода из градске водоводне мреже забрањена за пиће – присуство арсена у пречишћеној води је у оквиру дозвољених граница!
13 voda zr
Фото: Dnevnik.rs

Ове наводе потврдила је и анализа лабораторије ЈКП „Водовод и канализација“ из Зрењанина.

" Према резултатима анализе воде са пречишћивача од 7. јула, присуство арсена износи 5 микрограма по литри, што је два пута мање од дозвољене границе. Битно је напоменути и да је присуство арсена у сировој води пре проласка кроз пречишћивач износило 100 микрограма по литри " објашњава руководилац Службе информисања и пословних комуникација у „Водоводу и канализацији“ Синиша Гајин.

Поред арсена, и присуство гвожђа у води је сведено у оквиру дозвољених граница, то јест на мање од 0,1 милиграма по литру, док је присуство мангана и амонијом јона и даље изнад дозвољене границе, али је спуштено на вредности које треба да се постигну у овој фази пречишћавања воде. 

Пречишћена вода још није пуштена у градску водоводну мрежу, већ кружи унутар постројења, а део се испушта у градску канализацију, тако да је још увек на снази забрана коришћења воде за пиће

" Сви поменути резултати су постигнути након тестирања само прве две фазе процеса пречишћавања воде у постројењу, односно након предтретмана и ултрафилтрације. Према најави инвеститора, од почетка следеће недеље креће и тестирање преосталих фаза пречишћавања, односно реверзне осмозе и јоноизмењивача, када ће се обављати даља подешавања поменутих и преосталих параметара воде " наглашава Гајин.

Како је истакао, наставиће се са редовним анализама квалитета воде у току и након сваке фазе пречишћавања, а након пуштања у рад комплетног постројења уследиће и анализа овлашћене лабораторије Завода за јавно здравље Зрењанин.

Пуштање воде са пречишћивача у градску водоводну мрежу уследиће након што Завод за јавно здравље потврди да вода са пречишћивача испуњава све параметре које прописује правилник о квалитету воде Републике Србије, а биће дозвољена за пиће када забрану уклони овлашћена инспекција. До тада ће и даље део пречишћене воде кружити унутар постројења за пречишћавање, а део бити испуштан у градску канализациону мрежу.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести