Бачка Паланка: Годишње скоро 300 нових онколошких пацијената

БАЧКА ПАЛАНКА: Др Момир Антоловић, специјалиста радиолог, иначе начелник одељења за радиологију Дома здравља "Др Младен Стојановић" у Бачкој Паланци, за "Дневник" каже да се годишње у овој општини бележи од 250-300 новооткривених онколошких пацијената, а да их око 200 умре!
d
Фото: Specijalista radiolog dr Momir Antolović/Dnevnik

Прошле године, на пример, откривено је 36 случајева рака дојке, а 20 пацијенткиња је умрло. Лекари кажу да су најугроженије жене између 55 - 65 година старости. Одељење радиологије, поред начелника, чине и др Далиборка Поповић, специјалиста радиолог и четири ртг техничара: Тања Грубанов, Тибор Фехер, Милош Зарин и Даниела Димитријевић. До 2006. године на одељењу је радило три спец. радиолога, шест ртг техничара и сестра на шалтеру, а након одласка појединих у пензију нису примани нови радници... Пре једне деценије одељење је реновирано, набављени су нови апарати и уведене нове дијагностичке методе, проширен је и повећан обим посла.             

Дневно се изврши у просеку 26 улатразвучних прегледа, шест мамографија и 10 ртг снимака, каже др Антоловић.

Како додаје, за прошлу годину бројке говоре да је урађено 6.627 ртг прегледа, али и 10.393 ултразвучних прегледа што је укупно око 17.000 прегледа, а урађено је за 2.593 ултразвучних прегледа више, односно извршење износи 133 одсто.

За онколошке пацијенте обезбеђено је 50 одсто термина јер се трудимо да обезбедимо време за прегледе најпотребнијим категоријама болесника. Имамо добру сарадњу са колегама са Института у Сремској Каменици и Клиничког центра Војводине. Прихватају колеге налазе из Бачке Паланке, а посебно бих истакао добру сарадњу са др Наташом Првуловић, начелницом дијагностике на онкологији Института у Сремској Каменици. У 2018. години, примера ради, прегледано је око 650 онколошких пацијената и урађено око 1.270 радиолошких прегледа, а остали пацијенти су прегледани на осталим одељењима: АТД, интернисти, гинеколози, дерматолози... Пацијенти који се код нас упуте као хитни и оправдани случајеви буду примљени истог дана или у првом слободном термину, вели др Антоловић.               

Овде кажу да постоје одређени проблеми када је реч о заказивању прегледа. У УЗИС програму заказују сви изабрани лекари и специјалисти, а у Бачкој Паланци их има 40.             

Дешава се да пацијенти не долазе на заказане прегледе и заузимају место болесним, од 40 - 60 пацијената на месечном нивоу, мада се дешава да неки пацијенти нису ни обавештени да им је преглед заказан, додаје др Антоловић.


Комисија за унутрашњу контролу квалитета рада

Паланачки радиолози сматрају да пацијентима прегледе треба заказивати у редовном термину уколико клиничке индикације налажу и након адекватне припреме пацијената што подразумвеа лабараторијски налаз, клинички преглед на захтев одређеног специјалисте.                   

Предложио сам неколико мера, па и то да пацијенте без заказаног термина и приоритетне пацијенте треба телефонски заказивати код оператера, уколико клиничке индикације налажу, уз адекватно образложење, додаје др Антоловић.

Како каже, треба обезбедити и правну заштиту и интервенцију полиције на позив лица у Дому задравља задуженог за безбедност. Такође, треба поставити камере на шалтеру за пријем пацијената, али и контролисати и санкционисати лекара који се не придржава правилника. Мој предлог је да треба укључити Стручни савет Дома здравља и комисију за унутрашњу контролу квалитета рада у решавању евентуалних проблема, вели др Антоловић.


Према његовим речима, врше се контролни прегледи за комисије и разне специјалисте на ИОВ у Сремској Каменици, а реч је о годишњим, шестомесечним и прегледима на 2 - 3 месеца.

Ургентни центар враћа пацијенте за контролу РТГ снимања, ултразвучне прегледе за 1 - 7 дана. Специјалисти из клиничког центра враћају пацијенте на дијагностику, а по правилнику дужни су да сами закажу преглед у својој установи у року од 6 месеци. Дешава се да имамо честе и непотребне контроле које се скраћују на 2 - 6 месеци. Догоди се да пацијенти, уз претње, на властити захтев траже прегледе. Има случајева када се пацијенти неоправдано упућују на прегледе, без претходног клиничког прегледа, на основу анамнезе, или хетероанамнезе..., поручује наш саговорник.

Текст и фото: Милош Суџум

Jovan
19.01.2020 • 18:36
Bili ste direktor , dali ste se proslavili ili ste kao i ovi , tvrdim da ste isti , a sad je naknadna pamet i ideje , ti se radi dok si direktor. Radnik Doma zdravlja.
EUR/RSD 117.5584
Најновије вести