БАЧКА ПАЛАНКА: У ковид амбуланти дневно 70 прегледа

У оквиру Дома здравља „Др Младен Стојановић“ у Бачкој Паланци ради ковид амбуланта, у коју се пацијенти са симптомима ковид 19 инфекције могу јавити сваког дана од 7 до 19 часова.
Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Дом здравља „Др Младен Стојановић“ у Бачкој Паланци  Фото: Дневник.рс

Како нам је рекао директор Дома здравља у Бачкој Паланци, др Горан Ступар, кроз ову амбуланту која се налази у одвојеном делу Дома здравља, дневно прође од 60 до 70 пацијента са симптомима акутних респираторних инфекција, односно повишеном температуром, кашљем, губитком чула укуса и мириса и кратким дахом.

Ту пацијенте прво тријажира медицинска сестра, а након тога се ради клинички преглед од стране лекара. По потреби се ради лабораторијска анализа и РТГ снимање плућа. Доктор Ступар је казао да се у бачкопаланачком Дому здравља тренутно раде само серолошки тестови.

- Ти тестови се раде седам до осам дана након појаве симптоматологије, јер ту се тек тада може утврдити присуство антитела у крви. Неко раније тестирање серолошким тестовима би дало лажно негативан налаз, тако да су најверодостојнија тестирања која се раде у том интервалу. Лекар из ковид амбуланте пацијенту налаже обавезну изолацију у том периоду и наручује га за тестирања – објаснио је директор Ступар.

Он додаје да се пацијенти са тежом клиничком сликом транспортују на Клинику за Инфективне болести у Новом Саду, уз претходну најаву дежурном инфектологу.

За све остале пацијенте службе Дома здравља раде несметано, по уобичајном радном времену.

-Све наше службе у свих 13 насељених места, као и све специјалистичке службе у Дому здравља раде уобичајно уз поштовање епидемиолошким мера, те је обавезно ношење маске у оквиру Дома здравља – рекао је др Ступар. -  Заштитне опреме за медицинско особље имамо довољно, она се свакодневно дистрибуира запосленима. Они који раде у ковид амбуланти, поред рукавица и маски, имају и скафандере, визире, каљаче и капе.

Он је напоменуо да је једина мера превенције и предострожности држање физичке дистанце од 1.5 до 2 метра, коришћење заштитних маски, као и правилно и што чешће прање руку.

Т. Пачић

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести