Бања Кањижа прва војвођанска бања која је добила вишегодишњу акредитацију

КАЊИЖА: Специјална болница за рехабилитацију „Бања Кањижа” прва је од пет здравствена установа тог типа у Војводини која је добила сертификат о акредитацији на период од седам година.
banja kanjiza, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Сертификат је директорки „Бање Кањижа” Снежани Аџић уручио шеф Одељења за акредитацију и унапређење квалитета рада у Агенцији за акредитацију здравствених установа Србије Владо Давковски.

- Сама акредитација је један од процеса спољне контроле квалитета здравствене заштите која се спроводи у свим здравственим установама. За нашу установу акредитација има вишеструки значај, пре свега да ми сгаледамо своје капацитете, да установимо и остварујемо циљеве у делатности којом се бавимо, односно да се наши запослени усавршавају у својој струци, а такође и да побољшамо квалитет наших здравствених услуга и задовољство корисника - истиче Снежана Аџић.

Поред медицинског дела који је део мреже здравствених установа, односно пацијената који долазе због лечења и рехабилитације, гости долазе и на превентивну рехабилитацију. Установа се бави и комерцијалном делатношћу у туризму, где такође настоји да пружи квалитетне услуге, а окосница је развоја туризма у овој средини.

Владо Давковски из Агенције за акредитацију здравствених установа Србије наглашава да је сертификат издат на најдужи могући период.

-  Бања Кањижа је прва у Војводини која је акредитована у овом циклусу, а у поступрку акредитације констатовано је да је ниво здравствених услуга у овој установи на врло високом нивоу - рекао је Давковски. - Агенцију је подржао Покрајински секретаријат за здравство тако што је преузео финансирање акредитације свих пет специјалних болница у овој делатности и Војводине и очекујемо да се у најскорије време акредитују и преостале четири установе. Поступак акредитације је захтеван, у шта су се уверили запослени у кањишкој установи и траје годину дана у припреми и испуњавању задатих стандарда, након чега су оцењивачи сагледавали стање и дали позитивне оцене. Добијањем акредитације се не завршава посао, јер сваке године се прати рад и установа је у обавези да одговара на наше планове за унапређење квалитета у погледу простора, опреме и кадрова, као и како унапређују свој рад.  


Пацијенти задовољни особљем и терапијама

Специјална болница у Кањижи има смештајни капацитетет од 300 постеља, од којих је половина намењена пацијентима који на лечење и рехабилитацију долазе са упутима лекара о трошку Фонда за здравствено осигурање. Велики број домаћих и иностраних гостију на опоравак долази о свом трошку, да користе благодети лековите термалне воде и блата, велнес програме и друге садржаје.

- Дошла сам преко социјалног осигурања први пут у бању, али сам раније долазила о свом трошку. Услови за боравак о трошку здравственог осигурања су скромни, али сам презадовољна терапијама и изузетно љубазним и предусретљивим особљем. Сви одлично раде свој посао, пуно нам помажу и одушевљена сам - утисак је Мирјане Ђорђевић из Новог Сада.

После операције кука опоравља се Бранислав Шорак из Кикинде. Он напомиње да је први пут у овој бањи као пацијент, али је долазио када му је отац овде боравио.

- Очекивао сам да ћу после првих 10 дана оставити штаке, међутим, десило се оно што су и доктори предвиђали, да ће доћи до упале мишића, па праве ефекте тек очекујем у наставку терапије. Особље је изузетно, феноменално раде оним чиме располажу, може се рећи, изнад услова које имају и мислим да ова установа заслужује више пажње и улагања - каже Бранислав Шорак.


На пригодној свечаности поводом уручење сертификата честитке су упутили начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач и заменик председника кањишке општине Небојша Ракић. 

- За овај регион на северу Србије ово изузетно много значи, као предуслов да се развијају потенцијали здравственог и осталих видова туризма, да се привлачи још већи број пацијената и гостију. Најаве нових значајних улагања ће допринети да општина Кањижа и овај регион напредују и упошљавају већи број људи -  наглашава Никола Лукач.

Да је туризам овде међу приоритетним развојним плановима потврдио је заменик председника кањишке општине Небојша Ракић, рекавши да су  приликом недавне посете министра Расима Љајића договорене значајне инвестиције у изградњу отвореног базена са пратећим садржајима, реконструкција постојећег затвореног базена и комплетних смештајних капацитета.

- Бања Кањижа је велики туристички бренд наше општине, а повезаност установе са локалном самоуправом потврдили смо уређењем бањског парка и повезивањем комплекса бање са центром града – рекао је Небојша Ракић.      

М. Митровић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести