„Банатски слатки дан” одржан у недељу у Опову

ОПОВО: Штрудле с маком, вишњама, јабукама и бундевом, бакин колач, китникез, шапице и ванилице, али и кифлице са сиром, мед, ракија од дуње, вунене чарапе, yемпери, разни украси од папира и шљокица, само су део шаролике понуде која се могла наћи у недељу на двадесетак штандова наређаних у центру Опова у оквиру друге манифестације „Банатски слатки дан”.
Л. Радловачки/Понуда дугачког стола за дегустацију
Фото: Л. Радловачки/Понуда дугачког стола за дегустацију

С циљем да се промовишу банатски специјалитети и рукотворине бројних организација, установа и удружења из општине Опово али и околине, овогодишње издање у сваком смислу је било богатије него прошле године.

Док су мештани и посетиоци имали прилику да уживају у бесплатним слатким и сланим ђаконијама, које су биле пажљиво наређане на дугачком столу насред Улице Бодриса Кидрича, културно-уметнички програм фолклораша и тамбураша употпунио је цео догађај и уједно био увертира за велики вечерњи наступ бенда „Црвена јабука”.

- Прошле године смо организовали „Банатски слатки дан” као пилот пројекат, свесни да имамо потенцијал који ми као локална самоуправа можемо да искористимо – истакао је председник општине Милош Марков. – Захвални смо Министарству за бригу о селу јер су нас подржали кроз пројекат „Михољски сусрети села”, тако да смо успели да ове године све подигнемо на виши ниво. Имамо више излагача, другачија је локација, богатији културно-уметнички програм... Све радимо са циљем афирмације наше локалне самоуправе како бисмо привукли наше мештане али и грађане других општина да нас посете и да виде шта имамо да понудимо, као и да уживају у банатским специјалитетима.

Фото: Л. Радловачки/Пчелар с медом из Баранде

„Банатски слатки дан” био је посебно сладак јер је окупио све генерације и то с обе стране штандова. Тако су међу излагачима биле и ученице четвртог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић” које су за ову прилику направиле разне украсе и предмете од папира.

- Имамо неке фигурице, наочаре од папира, честитке, обележиваче за књиге, ружице од папира, држаче за салвете, цртеже и лепе порукице, каменчиће, мали тепих, гумице за косу, украс који се окачи да виси напољу кад дува ветар – набраја нам Леа Кришан са другарицама показујући сваки предмет који су вредне и креативне другарице правиле. – Виделе смо једна од друге шта која прави, па смо тако добиле идеју шта још да направимо. Све што зарадимо иду за школу, да се купе шта нам треба.

Пчелар Горан Вранић изложио је „Прави мед из Баранде” који је почео да врца пре четири године и то искључиво из хобија. Међутим, његов главни циљ учешћа на манифестацији „Банатски слатки дан” јесте промоција Баранде.

Фото: Л. Радловачки

- Нисмо изашли због нас, него због Баранде. Да ли ико рекламира наше место осим Бјелогрлића? Не! – узвикује Вранић, објашњавајући да има 12 стационираних кошница, те да његове пчеле праве микс мед од багрема, сунцокрета, липе, ливаде, лаванде и разног воћа. – Имамо и мед са копривом, као и са поклопцима саћа, што је здраво за десни и скидање каменца, па не мораш да идеш код зубара. Наш мед са белим луком је природни антибиотик, па да не бисте ишли у апотеку, довољно је да на сваких седам дана узмете по једну кашикицу.

Текст и фото: Л. Радловачки

Пројекат „Правовремено у Опову” реализује „ДВП Продукција” а суфинансира Општина Опово. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести