Баноштор као туристичка дестинација у Општини Беочин

БАНОШТОР: Није лако рећи колико становника има Баноштор. Сваког дана у овом месту у беочинској општини борави око 1.400 људи, јер захваљујући доброј комуналној инфраструктури, власници викендица добар део године проводе у Баноштору.
1
Фото: Предузетник ће адаптирати оронулу цркву као простор за дегустацију вина

Премда би у месту требало поправити путеве, тротоар по улицама и наставити са изградњом канализације. Километар канализационе мреже је изграђен, али недостаје још два пута толико.

Место има око 800 становника и исто толико изграђених викендица.  Представља праву слику Војводине, уз винограде, обалу Дунава и скелу којом је повезан са Бегечом у Бачкој. Село је на укрштању путних прваца исток - запад и север – југ, дакле, добар положај на који се може рачунати у свим плановима.

- Кроз Баноштор пролази подунавски пут који  спада у важне путеве другог реда, па захваљујући положају и конфигурацији терена, приступачној обали Дунава и близини Фрушке горе, има услова да се развије у значајан комуникациони чвор , туристичко место, али и као велики произвођач воћа, највише грожђа и вина - каже председник Месне заједнице у Баноштору Радивој Ракић, додајући да житељи Баноштора извор прихода виде управо у развоју туризама посредством винограда и винарста.

Фото: Радивој Ракић

У месту је чак девет значајних војвођанских винара. По глави становника долази 1.000 литара вина. Од фебруара па до брања грожђа на  300 хектара винограда сваки дан упослено је по стотину радника па село од грожђа живи, наводи Ракић и најављује да ће полусрушена и напуштена римокатоличка црква бити преуређена у дегустациону салу за вино. -Црква је издала објекат на 99 година винарском предузетнику, који ће остатке велелепног здања адаптирати и ставити у функцију – потврђује Ракић и додаје да се ради на томе да се туризам унапреди.

План је да се изгради пристан за долазак већих туристичких бродова. Општина Беочин добила је новац од Покрајине да се изради пројектно –техничка документација. Намера је да се Баноштор региструје као туристичка дестинација, како би током пловидбе Дунавом туристи свраћали у Баноштор, али, вели Ракић, Општина Беочин нема Туристичку организацију, где би се Баноштор могао промовисати.


Свињокољ 3. новембра

Баноштор је идеалан за излете. Од Покрајинског сектератијата за привреду и туризам, добили су пет бицикала, а уцртане пешачке стазе идеалне су за шетњу и рекреацију. Цео Баноштор је покривен инфо таблама. Ту је и трамболина чије коришћење се не наплаћује. Постоји и Инфо центар, који ради нон –стоп. Више пута у години у месту се приређују различите манифестације, а прва која следи је организовање свињокоља 3. новембра. Намера организатора је да поуче млађе генерације традиционалном начину припреме меса за зиму.


Фото: Баноштор је идеалан за излете

По речима нашег саговорника Баноштор има услова да смести туристе, у приватном смештају је 60 кревета, ту је хотел високе категорије „Атос”, а близу је и Андревље где гости, такође, могу да добију пун пансион.

- Житељи Баноштора су сложни, упућени смо шта која кућа има у понуди, од врсте вина и хране, па тачно знамо, шта од кога треба да узмемо да би туристи уз вино имали и добро мезе, јер у селу је девет дегустационих сала, а свака може да прими по 50 туриста – каже Ракић.

З. Делић

Фото: Ф. Бакић

Пројекат „Јавни интерес у Беочину” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5531
Најновије вести