Бечеј би ове године требало да буде велико градилиште

БЕЧЕЈ: Најављеном реализацијом неколико капиталних пројеката, Бечеј би се ове године могао претворити у велико градилиште.
с
Фото: Dnevnik.rs

За такве пројекте у општинској каси нема довољно средстава, али има преке потребе да би се живот у највећој потиској општини издигао на виши ниво, па је ослонац на средствима са виших нивоа власти.

- Задовољство је да не знам од ког пројекта да кренем. Можда да апострофирам радове на брзој саобраћајници кроз нашу општину, који би требало да крену током маја или јуна. Посебно смо поносни на реализацију пројекта изградње и реконструкције постојеће канализационе мреже са мини- пречистачима у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу, односно реконструкцијом постојећег пречистача у Бечеју. Вредност овог пројекта је око 45 милиона евра и средства је обезбедило министарство екологије – каже председник општине Драган Тошић.

Канцеларија за јавна улагања је одобрила средства за реконструкцију Основне школе „Север Ђуркић“. У локалној самоуправи очекују да ове године крену припремни радови на реализацији пројекта изградње аква парка и хотела.

- Инвеститор из Мађарске откупио је 95 процената земљишта у приобаљу Тисе, а од тих средстава планирамо да заокружимо спортско-рекреативни комплекс око Градског стадиона – напомиње Тошић.

На све то помиње се и изградња два ветро парка. Пре пола године Општина Бечеј је потписала Меморандум о разумевању за изградњу ветропарка на потезу између Дрљана, Милешева и Пољанице. То је наставак ветропарка који се гради у општини Мали Иђош, а уствари је део вода Нови Сад – Суботица.

- Кроз нашу општину би требало да се изгради тридесетак ветрењача. То је врло уносан посао, јер би уговором о донаторству општина наредних 25 година требала сваке године да инкасира око 300.000 евра. Указује се прилика и за још један ветропарк на потесу Бечеј–Србобран. Неопходно је да урадимо пројекте детаљне регулације, па би за први ветропарк требало седам до осам месеци за папирологију, а за други годину до годину и по – процењује Драган Тошић.

Колико је повољан положај Бечеја што га са три стране окружују водотокови, источно река Тиса, јужно Велики бачки канал, који се, управо, код Бечеја улива у Тису и са северне стране Стара Тиса, због актуелног изгледа с правом названа „мртва“, толико је несхватљиво да Бечејци немају уређену плажу за купање на Тиси.

- По свему судећи, томе долази крај. Министарству туризма се допао наш идејни пројекат, добили смо средства за израду пројектно техничке документације. Уследили би припремни радови, како бисмо наредне године окончали пројекат „Плажа на Тиси“, чија ће локација бити узводно од садашњег Камп насеља - закључује први човек бечејске општине Драган Тошић.

Док се ништа није градило људи су имали стрпљења и чекали. Сада ће им стрпљење бити потребно да се најављени пројекти реализују. Нова инвестициона прича није за једно лето.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести