Бечејци обележавају Дан новог хлеба и Сент Иштвана

БЕЧЕЈ: Традиционално обележавање Сент Иштвана и Дана новог хлеба одржаће се у Бечеју, после две године паузе због пандемије, у петак и суботу, 19. и 20. августа.
д
Фото: Dnevnik.rs

МКД „Петефи Шандор” је организатор традиционалне манифестације у партнерству са локалном самоуправом, која се одржава у Доњем граду, простору између католичке цркве посвећене Светом Анту Падованском и зграде МКД „Петефи Шандор“ на углу улица Републиканске и Николе Тесла.

Председник Скупштине општине Игор Киш рекао је да их радује што ће опет на истом месту и истим поводом да се окупе и друже уз садржајан програм намењен свим узрасним добима.

- Све почиње 19. августа концертом бечејског хора „Сћола Цанторум” од 17.30 сати испред цркве у Доњем граду, пола сата касније у цркви ће се одржати света миса и обавити церемонија освештења хлеба умешеног од брашна овогодишњег рода пшенице. По завршетку мисе, чланови МКД „Шетефи Шандор“ ће у свечаној поворци донети освештани хлеб и реплику мађарске круне до свечане бине испред зграде МКД „Петефи Шандор“, где ће се, после пригодне беседе, обавити резање новог хлеба и почети свечани програм - рекао је Киш.

 

Свечани програм овухвата прво наступ фолклорног ансамбла МКД „Петефи Шандор“. Од 20 сати следе полусатни концерти, прво Бечејца Антониа Конца, потом реномираних певачица из Будимпеште Лиле Пољак и Гиги Радич. У 22 сата је планиран ватромет, а потом ће се  представиити млади бечејски бенд „Лес Филлес“.

Сутрадан, на сам дан Сент Иштвана, ујединитеља мађарског народа и првог мађарског краља, који је 1083. године од Римокатоличке цркве проглашен за Сент Иштвана, а 2000. године га је и Српска православна црква канонизовала у Светог Стевана, па га славе верници обе сестринске хришћанске цркве, дешавања ће почети по подне.

- Пријава за такмичење у кувању јунећег гулаша примају се до 15. августа. Котизација је 5.000 динара по екипи, која добија три килограма меса, лук и по две кецеље за куваре. Пријављивање је у просторији МКД „Петефи Шандор“. До сада је пријављено 28 екипа, а очекујемо да их буде педесетак. Најуспешнијима по оцени жирија припашће пехари и вредне награде, а захваљујући спонзорском пулу сви учесници ће добити робни пакет - каже председник МКД „Петефи Шандор“ Роберт Риц.

Потпаљивање ватре испод котлића предвиђено је за 16 сати. У исто време крећу и дечје радонице, као и концерти и представе за децу у дворишту ОШ „Петефи Шандор“. Дуж Републиканске улице на поменутом простору биће „вашар рукотворина“ и штандови са широком лепезом производа. Око 20 сати биће саопштени резултати кулинарског такмичења, а после тога следи „улични бал“, којим се дводневна фешта завршава.

Текст и фото: В. Јанков

 

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести