БЕРЗА СРЕДЊИХ ШКОЛА Мајсторска занимања опет су у моди

КАЊИЖА: Осми пут Основна школа „Јован Јовановић Змај” из Кањиже била је организатор и домаћин „Беарзе средњих школа”, која је основцима и њиховим родитељима омогућила да се упознају са понудом за наставак школовања.
1
Фото: Dnevnik.rs

Представило се 16 средњих школа из Кањиже, Сенте, Чоке, Новог Кнежевца, Аде и Суботице, као и Дом ученика из Суботице.

Мајсторска занимања опет су у моди, па поједине школе за разлику од ранијег периода, последњих година успевају да попуне одељења. Приметно је да млади из региона Потисја све више су заинтересовани да изуче за занимања возача моторних возила, кувара, посластичара, женског фризера, месара, пекара или стекну диплому мајстора у струци која им након школовања обезбеђује запослење код нас или иностранству.

Средње школе које су се представиле, сместиле су се у учионице и за око 400 основаца представиле подручја рада и образовне прфоиле за које оспособљавају младе. Организаторка Ливиа Вереш Балаж из ОШ „Јован Јовановић Змај” истиче да је ова манифестација значајна код опредељења основаца, где да наставе школовање и за професионалну оријентацију.

– Пуно деце се двоуми коју средњу школу да упишу, а берза је једна од могућности да нађу одговор за њихову дилему.  Могућности које им пружају средње школе у околини су заиста велике, од гимназија у Сенти, Новом Кнежевцу и Суботици, медицинске школе у Сенти и образовним профила пољопривредне, машинске, електротехничке и других струка у Ади, Кањижи, Суботици и другим местима – каже Ливиа Вереш Балаж.

Локална самоуправа општине Кањижа је манифестацију подржала обезбеђењем превоза за ученика из осталих места ове општине. Поред тога берзу су посетили и ученици из околних општина где се манифестације овог типа не организују. У Пољопривредно техничком средњошколском центру „Беседеш Јожеф“ из Кањиже на четворогодишњем и трогодишњем школовању има преко 300 ученика, настава одржава само на мађарском језику, а практична настава је на сопственој економији. На пет смерова машинске и пољопривредне струке, уписује се око трећине ученика из кањишке општине, док су остало су из околних па и удаљенијих војвођанских општина.


Медицинска школа увек у тренду

Све четири средње школе у Сенти привлачне су за ђаке из региона Потисја, па и шире. Посебно је велико интересовање за Средњу медицинску школу у којој се школују медицинске сестре-техничари и фармацеутски техничари, а већ годинама се пријављује више заинтересованих него што има места. Из школе кажу да је то због чињенице да по завршетку школовања може да се нађе посао у здравственим установама код нас, а такође и у иностранству. 


Хемијско-прехрамбена средња школа у Чоки, према речима професорке економских предмета Агнеш Николић, у наредној школској години планира отварање одељења за прехрамбене техничаке и хемијске лаборанте, а од образовних профила са трогодишњим школовањем за младе су све привлачнија занимања пекара, месара и женског фризера, а поред тога уводи се и нови смер ливачког калупара. Куриозитет је да чоканска школа за све ученике који упишу први разред бесплатно обезбеђује уyбенике.

– Доста су популарна занимања пекара, месара и женског фризера, јер су то добри занати у којима има посла, а отвара се и нова могућност за школовање ливачких калупара. Ливнице из Чоке додељују стипендије и по завршетку трогодишњег школовања гарантују запошљавање, а обезбеђују ученицима радно одело, топли оброк и путне трошкове. Услови код нас у школи су јако добри. Имамо јако добро опремљену лабораторију, свака учионица је опремљена интернетом, паметном таблом, тако да деца имају све што је потребно Што се тиче практичне наставе, могу да науче све што им је потребно кад заврше школу могу да почну да раде – каже Агнеш Николић.

Представљање Средње школе „Доситеј Обрадовић” из Новог Кнежевца сваки пут на кањишкој берзи привуче велику пажњу, јер ученици за приказивање и дегустацију припреме разноврсну понуду сланих и слатких специјалитета, што је очигледни резултат њиховог теоретског и практичног знања. Новокнежевачка школа има образовне профиле саобраћаја, угоститељства и туризма, где су све могућности за младе привлачне, од саобраћајних техничара, возача моторних возила, па до кувара и посластичара, па директорка Милица Гајин верује да ће се и за наредну школску годину сва места попунити већ у првом уписном року.

– Од 1.септембра одлазим у пензију, али мислим да ово што сада нуди Средња школа „Доситеј Обрадовић” треба неговати и за наредни период. За две-три недеље завршавају се радови на измештању и опремању кухиња. Имаћемо стварно европску кухињу са тип-топ опремом за куваре и посластичаре. Ми пратимо децу која заврше школовање код нас и имамо доста њих који су признати у својој струци, шефови кухиња у земљи и иностранству, такође су и врсни посластичари. Кувари и посластичари иду једном убрзаном узлазном линијом, да их је тешко пратити. До пре коју годину имали смо и смер за конобаре. Они који заврше школовање најчешће у нашој школи настављају усавршавање на петом степену, као кувари, посластичари и конобари специјалисти – наглашава Милица Гајин. 

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести