БЕСПЛАТНО У ТЕАТАР ЗА ВРШЧАНКЕ ОБОЛЕЛЕ ИЛИ ЛЕЧЕНЕ ОД РАКА Народно позориште Стерија и Ирис 22 потписали меморандум о САРАДЊИ

ВРШАЦ: У вршачком позоришту потписан је меморандум о сарадњи између Народог позоришта „Стерија“ и Удружења жена оболелих и лечених од карцинома дојке “Ирис 22”.
v
Фото: vrsac.com

Циљ ове сарадње је мотивисање што већег броја жена да превентивно делују када је њихово здравље у питању, али и мотивисање оних које воде битку са овом болешћу да се укључе у поменуто удружење, друштвено се активирају и својим примером борбе и односа према животу дају подстрек другима да се храбро ухвате у коштац са проблемима које живот увек доноси.

Меморандум о сарадњи потписали су, како се наводи на сајту Града, Иван Ђорђевић, в.д.директора Народног позоришта “Стерија” и председница Удружења жена оболелих и лечених од карцинома дојке “Ирис 22” Љиљана Радишић, а потписивању је такође присуствовао др Трајан Качина, члан већа за културу Града Вршца који је снажно подржао ову иницијативу и рекао да ће и друге институције културе вођене сјајним примером Народног позоришта “Стерија” у граду широм отворити врата женама Удружења“Ирис 22”.

Иван Ђорђевић је у свом обраћању истакао да би волео да се жене овог Удружења не осећају усамљено и да је Народно позориште “Стерија” од сада ту да поткрепи могућности да чланице “Ириса 22” буду што више и што чешће у тренуцима дружења, уживања у уметности или једноставно у разговору са онима који им пружају руку пријатељства.

Љиљана Радишић, председница Удружења “Ирис 22” је говорила о важности оваквих сарадњи јер се рад удружења за подршку и помоћ чини видљивијим, повећава се његово чланство, а самим тим и утицај у областима у којима је могуће деловати едукативно, превентивно, а овом приликом и културно. Она је том приликом нагласила да је мотивацију за ову сарадњу добила када је на недавно одржаној “Вршачкој позоришној јесени” приметила да ни једна од оболелих или лечених жена које зна није пратила понуђене позоришне догађаје који несумњиво могу само обогатити живот сваког поједница, а посебно у болести када смо склони да се, притиснути разним страховима, повлачимо у себе, што ни у ком случају није потребно и није пожељно.

Према овом меморандум све чланице Удружења “Ирис 22” имаће могућност да потпуно бесплатно присуствују свим изведбама ансамбла Народног позоришта “Стерија”, као и да своје промотивне, едукативне активности и радионице реализују у простору вршачког позоришта. Овом приликом разговарало се и о предлогу да се за чланице које су заинтерсоване организују позоришне радионице на којима би њихове приче биле третиране као материал за развој драмских текстова и развој позоришних пројеката који ће се на уметнички начин бавити овом темом, у времену данашњице веома актуелном и препознатљивом за велики број људи. Потписивању меморандума су осим представника позоришта, удружења и Града Вршца присуствовале чланице колектива Народног позоришта “Стеруја” у знак подршке и солидарности.

 

Рак дојке је један од најчешћих малигних тумора код жена, а Србија је на другом месту у Европи и на 18. месту у свету по броју жена преминулих од ове болести. Током само једне године у Србији оболи око 4.000 жена, углавном у поодмаклим стадијумима болести, међутим, откривање болести у раној фази омогућава излечење која иде и до 80.

Вредност ове сарадње је обострано ангажовање и буђење шире друштвене и личне одговорности да се што већи број људи окрене на време свом здрављу или пружи руку онима којима је подршка потребна.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести