Болест свиња, афричка куга, која човека угрожава само економски

СТАРА ПАЗОВА: Болест звана афричка куга регистрована је код свиња у земљама у окружењу.
sp kuga Ljubinko Šterić, doktor veterinarske medicine
Фото: Љубенко Штерић, доктор ветерине, фото: Приватна архива

Из Управе за ветерину поручују да је реч о заразном обољењу домаћих и дивљих свиња, које је тешко контролисати. Човек није угрожен здравствено, али јесте у економском смислу.

Симптоми афричке куге су изненадно угинуће једне и више свиња, губитак апетита, потиштеност, повишена телесна температура до 42 степена, крварења по кожи, побачаји, несигурност у ходу, отежано дисање, кашљање и повраћање. Вирус афричке куге не представља опасност по људе и друге врсте животиња. Грађани кажу да воде рачуна о томе какво месо купују, на жалост, једина метода оцене квалитета меса је визуелним путем. Наравно, сигурност улива месар и одгајивач од којих се месо набавља.

Фото: приватна архива

Болест се шири код свиња при контакту заражених са здравим примерцима, исхраном помијама у којима има контаминираних остатака хране, контаминираном храном, водом, инфицираним крпељима, одећом и обућом, контаминираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима, инсектима.

„За афричку кугу не постоји вакцина“, каже Миленко Штерић, доктор ветеринарске медицине из Старе Пазове.

„Једини начин сузбијања и искорењивања ове болести је такозвани степинг аут, односно нешкодљиво убијање и нешкодљиво уклањање грла у зараженом и угроженом подручју.“

У циљу спречавања уношења узрочника ове болести на подручје Србије, а на основу Закона о ветеринарству и Наредбе о предузимању мера за спречавање уношења заразне болести афричке куге свиња у Србију, на снази је мера забране увоза и транзита свих пошиљки хране животињског порекла из Мађарске.

Б. П.

ПројекатСтара Пазова на длануреализовала јеПанонија медиау сарадњи саДневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не зражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести