Бразилски уметници оставили поклон

ЛУКИЋЕВО: Двоје уметника из Бразила, Жоана Квирога и Фредоне Фоне, у Лукићеву су осликали мурал на Дому културе, и тако оставили несвакидашњи траг о боравку у Банату.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ово двоје младих бразилских уметника путује по свету, заобилази урбане средине и посећује искључиво села.

Тако су се обрели и у Лукићеву, где им је Месна заједница обезбедила смештај, као и материјал за осликавање мурала на Дому културе.

За петнаест дана боравка и рада у Лукићеву мештани су помно пратили њихов стваралачки напор. Привлачење пажње околине и јавности на сам чин настајања мурала, био је један од циљева уметника, који за свој рад нису тражили ни динар. А једна од порука мурала осликаног у Лукићеву је да сала Дома културе није у функцији, откако се пре више од деценије обрушио плафон у овом објекту.

- Користимо занимљиве облике и боје, и то јефтине основне боје, које комбиновањем отварају много могућности – вели Фредоне, који је живео на периферији бразилског града Еспиритус Сандо. Своје уметничке склоности изражавао је осликавањем мурала у овом предграђу. Тако се јавила и идеја о путовању светом и осликавању мурала, али искључиво у селима и сеоцима. Путује са Жоаном Квирогу, са којом је основао уметнички дуо „Пендуло“.

Планирају да, након Србије, негде у Немачкој пронађу инспиративно село за нови мурал. Жоана, која је академска сликарка, успут се бави и другим темама, а тренутно је заокупљена хлебом као темом.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести