Цела кућа у Бачу за квадрат стана у престоници

БАЧ: Приступачније цене кућа и викендица, близина Дунава и хрватске границе, туристичко-културна понуда Бача, разлози су што се све више Београђана и повратника из иностранства одлучују да у тој општини купују некретнине. 
1
Фото: Р. Хаџић

Цене кућа су различите и како сазнајемо од агената за некретнине, крећу се од 5.000 до 100.000 евра. Цене зависе од саме опремљености куће, површине плаца на ком се налази, као и приступачности, изграђеног пута. Агенти кажу да је већа заинтересованост за куповину кућа у Бачу кренула са епидемијом короне, када су људи из већих градова желели да инвестирају у некретнину с двориштем.

- Цене су различите, па су оне наслеђене куће, старије градње од 5.000 евра, док су скупље оне у новијем блоку грађене 80-их година, али ни оне не прелазе цену од 100.000. Просек цена кућа у Бачу креће се од 60.000 па до 100.000 евра колико коштају најскупље– каже за „Дневник” Нада Атанацковић, агенткиња за продају некретнина из Бача која ради за новосадску агенцију „Солис”. 

Фото: Р.Хаџић

Појашњава да међу купцима има Београђана, као и људи који су повратници из иностранства, те да је занимљиво и то што већина њих никада није живела у Бачу.

- Цене су приступачније у односу на оне у другим местима. Затим, овај крај је купцима занимљив и због туристичке и културне понуде, али и близине Дунава и границе са Хрватском. Београђанима није проблем ни то што су удаљени од престонице 150 километара. Имамо и оних купаца којима је мало остало до пензије па желе уз помоћ стамбеног кредита да инвестирају у кућу до 20.000 евра – каже наша саговорница.

Ретко су у понуди станови у Бачу, и углавном их купују мештани. Цена квадрата не прелази 600 евра, што је неколико пута јефтиније у односу на Нови Сад и Београд. 

Недавно објављени подаци Републичког геодетског завода показују да је у Новом Саду продат стан за 3.500 евра по квадрату, а у Београду од 9.500, зато ни не чуди што се један део купаца одлучује да инвестира у кућу у Бачу, уместо у један квадрат у Београду.  

Председник општине Бач Стева Панић каже да је реч о пограничној области близу Дунава, месту лепом за живот које је инфраструктуром повезано са Новим Садом, Сомбором… 

- До сада је кроз пројекат Министарства за бригу о селу додељно више од 20 кућа у селима која припадају општини Бач - подсетио је Панић.  

Недавно је и директор Туристичке организације Бач Дарко Војновић рекао да по атрактивности културно-историјских споменика, он превазилази локалне оквире, и да га годишње посети до 10.000 туриста. 

- Бач има велики туристички потенцијал, са Тврђавом из 14 века и Фрањевачким самостаном из 12. века, манастиром Бођани, остацима турског купатила, ловним туризмом, потом бициклистичком стазом „Еуровело 6”, природним језером Провала, обалом Дунава, природним лепотама и многобројним чардама – казао је Војновић. 

Кад се све наведено узме у обзир, постаје јасније откуд такав тренд куповине кућа у малој бачкој општини. 

С. Аничић Илић 

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести