Центар за социјални рад у Зрењанину поднео извештај Градском већу: Породице се одричу својих старих

ЗРЕЊАНИН: Центар за социјални рад у Зрењанину је у прошлој години имао 1.837 случајева заштите одраслих лица, наводи се у извештају о раду ове установе који је поднет градским већницима.
Zrenjanin_03-NST
Фото: Dnevnik.rs

Све је више, кажу у Центру, старих особа који имају блиске сроднике, а који о својим старијим члановима породице не желе или нису у могућности да се старају, па бригу о њима преузима ова установа. Такође, све је више старих људи који живе сами, па им је помоћ неопходна – Центар је прошле године збринуо 81 стару особу.

Повећан је и број пунолетних особа збринутих у Прихватилишту за бескућнике, па су лане у овој установи биле смештене 42 особе.

„Геронтолошки центар и седам лиценцираних домова за смештај старих људи нису ни приближно довољни за потребе које постоје у граду. Због недовољног броја радника, Геронтолошки центар није у могућности да у сарадњи са Центром за социјални рад обезбеди помоћ у кући за старе особе, па је формирана листа чекања. Посебан проблем представља то што услуга геронтодомаћице није предвиђена за села, иако у њима све више постоји потреба за овом услугом“, наводи се у извештају.

Још један од проблема са којим се Центар суочава јесте што на територији града постоји само једна хранитељска породица у коју се смештају старије особе, и то у Тарашу. Иако би сигурно било потенцијалних заинтересованих хранитеља, већ годинама не постоји сертификован програм по ком би се хранитељи обучавали, а без сертификата не постоји могућност хранитељства за старије особе.

Центар за социјални рад, такође, под старатељством има 290 старијих особа којима помаже у располагању имовином, а број оних којима је старатељство те врсте потребно повећава се из године у годину.   

Ж. Б.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести