Центар западне Бачке у знаку европске недеље спорта

СОМБОР: Сомборци склонији физичкој активности нису стигли ни да престану са знојењем на које их је понукала прошлоседмична „Европска недеља мобилности“, а већ су поново у погону. Њихов град је један од шест у Србији који ове године учествују у обележавању „Европске недеље спорта“  од 23. до 30. септембра, уз подршку Олимпијског комитета Србије, Министарства омладине и спорта и уз техничку реализацију Спортског савеза града Сомбора.
sombor
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Тако се, у покушају да се суграђани заинтересују и укључе у активно бављење спортом, у Сомбору организује низ активности уз помоћ спортских клубова са територије града, па је у четвртак одржан јавни час фудбала у Соколском дому, где је организована обука и приказ основних елемената фудбала у реализацији ФК „Раднички 1912“, да би дан касније на Тргу Светог Георгија био одржан јавни час рекреације који су одржали чланови Спортско-рекреативног удружења ,,З -Верка тим- зумба“ и Плесног клуба „Ронда“. Одржано је предавање „Животни  стил у функцији здравља” у Центру за стручно усавршавање запослених у образовању, у сарадњи са Спортским савезом Србије и Активнијом Србијом.

Активности су настављене и током викенда, па је у суботу организована бициклистичка тура у сарадњи са БК „Сомбор“ у којој је возило 30 бициклиста, док је у недељу одржана кајакашка тура Великим бачким каналом. Полазна тачка је била код Кајак клуба „Сомбор“, али су пре самог почетка овог дела програма волонтери Црвеног крста одржали едукацију о основним правилима понашања на купалиштима, спасавању на води и пружању прве помоћи, да би се затим извезла кајакашка тура у дужини од 10 километара.

Јучерашње поподне је било предвиђено за упознавање са чарима одбојке на главној градској улици Краља Петра Првог, док је за данас од 17 сати резервисан термин за стрељаштво, односно приказ, теоретска и практична обука основне технике гађања ваздушном пушком. Сутра у 17 часова ће се одржати „Рукометни сусрет“ у Бездану, где ће уз домаћина присуствовати рукометаши из околних места, а последњи дан овогодишње „Европске недеље спорта“ обележиће борилачки спорт, односно приказ и обука основних елемената технике каратеа уз стручно- педагошки надзор лиценцираних тренера са почетком у 17 часова на градском купалишту „Штранд“.

Некадашња прослављена српска кајак репрезентативка, а сада чланица Градског већа задужена за област спорта, деце, омладине и здравства Антонија Нађ Косановић истакла је да је циљ да физичка активност постане део свакодневне рутине становника Сомбора.

- Већ трећу годину за редом, захваљујући изузетној сарадњи са Олимпијским комитетом, град Сомбор организује ову манифестацију. Свих седам дана имамо разне активности на отвореном, како бисмо могли да испунимо све епидемиолошке мере. Свакако да је циљ ове недеље да укључимо што већи број наших суграђана у физичке активности, почев од оних најмлађих до најстаријих, да подигнемо свест колико је битно да се бавимо физичком активношћу сваког дана - истакла је Нађ Косановић, док је Данијела Јаћимовић, координатор за контролу и праћење спортских програма Олимпијског комитета Србије, изразила наду да ће се што више људи укључити у акцију.

„Европска недеља спорта“ је иницијатива Европске комисије којом се промовише спорт и физичка активност широм Европе –  #BeActive. Спорт и физичка активност значајно доприносе здрављу  и благостању грађана Европе, међутим ниво физичке активности у Европи тренутно стагнира и чак опада у неким земљама, па је Европска недеља спорта промовисана као континентални заједнички одговор на овај изазов али и као позив на акцију.

 М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести