Чешка република улаже у водоснабдевање општине Бела Црква

БЕЛА ЦРКВА: Саветник и шеф економског одељења Амбасаде Републике Чешке Јиржи Крал и Станко Петровић, председник општине Бела Црква, потписали су

 меморандум о сарадњи. Како је Крал рекао то је први, неопходни документ за сам почетак реализације пројекта који подразумева реконструкцију система водоснабдевања у општини Бела Црква. Објаснио је и да ће се технички детаљи договарати у блиској будућности, а што произилази из студије која је урађена током прошле године, такође од средстава из Чешке. Јиржи Крал је изразио задовољство што Чешка може на један овакав начин да допринесе побољшању квалитета живота становника општине Бела Црква.

Студија која је лане урађена представљала је снимање ситуације у којој се налази систем водоснабдевања у општини и показала је где су интервенције потребне и шта би у будућности требало да буде урађено, да би систем био одржив. Вредност пројекта је око пола милиона евра, од чега Чешка учествује са 400.000. Пројекат треба да буде реализован у наредне две године.

Директор ЈКП „Белоцрквански водовод и канализација” Лицко Ференц, рекао је да ће се радити реконструкција на црпној станици у Стражи, која је извориште и одакле се сви становници општине Бела Црква снабдевају водом. У првој години радиће се на ревитализацији четири бунара, а затим ће се променити потисне пумпе и заменити све оно што је пре око тридест година уграђено. Оно што је веома важно и што је Лицко желео да нагласи је увођење система енергетске ефикасности који ће смањити потрошњу електричне енергије за око четрдесет процената. Уградиће се и савремена техника и технологија која ће побољшати квалитет воде и контролу потрошње. Реконструкцијом система у Стражи, који ће бити на овај начин урађена, решиће се проблеми водоснабдевања за наредних пар деценија, нагласио је председник општине Станко Петровић. Без средстава која се обезбеђују из Чешке сама локална самоуправа из сопственог буyета то не би могла да изведе. Почетак радова се очекује за пар месеци, када како је рекао услови то дозволе.

М. Витомиров

 

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести