Црвени крст Аде и Слатине из Хрватске настављају сарадњу

АДА: Захваљујући дугогодишњој успешној сарадњи уговор о програмској сарадњи потписан је између Црвеног крста Аде и Црвеног крста Слатине (Хрватска), а допремљена је и пошиљка празничних пакета за децу из Аде и Мола.
с
Фото: Dnevnik.rs

У седишту Црвеног крста Аде уговор су потписали секретари две организације Црвеног крста Теодора Велез и Владимир Јеленчић, у присуству заменика председника ађанске општине Зорана Драгина, представника организације „Ливинг лајф” (Живети живот) из енглеског града Истбурна и волонтера Црвеног крста Аде и Слатине.  

- Семе сарадње смо посејали 2010. године када смо тражили преко Савеза удружења великих породица Војводине чије је седиште у Ади, сличну партнерску организацију, која организује сусрет близанаца, па смо сродно удружење нашли у Слатини, а обе организације су биле при објектима Црвеног крста. Сарадња је успостављена и у делатности наших хуманитарних организација па смо решили да је ојачамо. То смо потврдили и потписима стављеним на споразум, јер простора за сарадњу има у многим областима - истиче секретарка Црвеног крста Аде Теодора Велез.

Споразумом о програмској сарадњи организација Црвеног крста Аде и Слатине предвиђена је сарадња у разним областима здравствене и социјалне активности, као и у ангажовању младих у раду ове хуманитарне организације. Прецизирано је да ће сарадња одвијати у размени искустава и унапређење добровољног давалаштва крви, у здравствено превентивним програмима, у области пружања прве помоћи и социјалног рада на збрињавању најугроженијих категорија становништва.

Фото: Dnevnik.rs

Секретар ЦК Слатине Владимир Јеленчић сматра да је такође важан део споразума о сарадњи пружање помоћи у случају елементарних и других масовних несрећа, трансфер хуманитарне помоћи преко међудржавне границе у свим хитним случајевима у сарадњи са надлежним државним органима, као и размена знања и искуства у области припрема и деловања у несрећама, а предвиђено је и заједничко учествовање на конкурсима са пројектима који се финансирају из фондова Европске уније.


Пакетићи и поздрави из Енглеске

Гости  су у Аду стигли са представницима енглеске хуманитарне организације „Ливинг лајф” са којом имају сарадњу од 1998. године, а која им пред Божић за децу доноси 500 до 1.000 празничних пакетића. Од тог контигента овог пута 215 пакетића је донето за ученике трећих и четвртих разреда основних школа у Ади и у Молу. У Ади је са гостима из Слатине била делегација „Ливинг лајфа” коју је предводио председник Мик Трот. Део пакетића уручен је ђацима ОШ „Карољ Чех” у Ади, које су поклони веома обрадовали, док ће деци из ОШ „Новак Радонић” у Молу пакетићи бити уручени на божићној свечаности. Пакетићи садрже школски прибор, играчке, капе, шалове, рукавице и још неке артикле за децу.


- Заједнички оцењујући узузетно велики значај ангажовања младих у Црвеном крсту сагласни смо да се посебна пажња посвети сарадњи младих волонтера Црвеног крста и размени искустава у различитим програмским активностима. Пошто је Србија у фази преговора за улазак у Европску унију, из предприступних фондова могу се остварити средства за разне пројекте цивилних организација, између осталог и Црвеног крста. Заинтересовани смо да са ЦК Аде заједнички реализујемо неке пројекте, да се средства из фондова ЕУ искористе на обострано задовољство. Док Хрватска још није постала члан ЕУ значајан део средстава је коришћен за домаће цивилне организације, што био у овом случају било 70 до 80 посто од вредности пројеката за Аду – рекао је Јеленчић.

Остварива је идеја заједничких кампова младих волонтера Црвеног крста, јер располажу одмаралиштем на острву Чиово на Јадрану, где би се млади боље упознавали и евентуално реализовати и други пројекти Црвеног крста. 

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести