Ђаци и наставници ОШ „Ђура Јакшић“ код побратима у Словенији

КОВИН: Основна школа „Ђура Јакшић“ у Ковину збратимила се са школом „Велика долина“ из истоименог места близу Брежица у Словенији.
д
Фото: Приватна архива

Братимљењу је кумовало панчевачко Удружење Словенаца „Логарска долина“, тачније њихова подружница у Ковину. Директорка ОШ „Ђура Јакшић“ из Ковина Иванка Момиров је са 16 ученика од четвртог до осмог разреда и четири наставника била гост школе у Словенији.

- Њихова школа је мала, има тек 130 ђака, али је лепо уређена, чиста, прелепа, природа је дивна, још увек смо под утиском свега што смо видели тамо. И код нас када дође неко са стране, похвали како је и наша школа и лепа и чиста, али је у Словенији то све на вишем нивоу - каже директорка ове школе, која је педагог по струци.

Према њеним речима, словеначки ђаци имају организован доручак и ручак у школи, који сами узимају и склањају после за собом, помажу, рециклирају пластику, амбалажу и имају посебне канте за остали отпад.  Имају и штанд са разним воћем, којим у сваком моменту могу да се послуже, ако огладне. Настава у словеначкој школи траје од 7.35 до 16.15, а ковински ђаци и наставници могли су да се увере како је добро уређена у сваком смислу.

-Домаћини су били изузетно љубазни. Имали смо језичке радионице, часове креативног писања, говорило се о Прешерну и Вуку Караyићу - каже наставница Маша Вулетић и додаје да су логичке игре и задаци у природи привукли највећу пажњу ученика и наставника.

Ковинци су дочекани уз звуке песме „Ој, Мораво“ и уз рецитал. Ученици су током три дана имали оброке у школи, а смештај код својих вршњака. Наши ђаци извели су игроказ „Волимо Словенију“, са деловима на словеначком, јер су неки ђаци похађали курс словеначког језика у ковинској школи.

-Добили смо похвале за наступ, а након тога обишли неколико културних места, дворац Шентвид и град Мокрице, градско језеро Брежица, музеј у ком је и библиотека, као и родну кућу филолога и академика проф.др Јожета Топоришича- каже наставница Маша Вулетић.

Ученици су били смештени у породицама својих вршњака који су их индивидуално у вечењим часовима, одвели у обилазак терма „Чатеж“, као и у локалне ресторане и кафиће. Деца су се брзо зближила, па је на растанку пала и покоја суза, а директорка ковинске школе позвала их је да буду гости Ковина идуће године.

Превоз ђака до Словеније финансирала је ковинска локална самоуправа. Пролетос је делегација словеначке школе боравила у Панчеву и Ковину, док је прошле недеље двадесет ђака и наставника узвратило посету ОШ „Велика долина“. Председник „Логарске долине“ Јосип Вебер, који је такође био у Словенији, каже да су се домаћини својски потрудили да дочекају наше ђаке и током тродневне посете, приреде им богат културни и спортски програм.

М. Стакић

 

Пројекат „Ковин правовремено“ реализовала је „Панонија медиа“ уз подршку „Дневника“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.2018
Најновије вести