Дан новог хлеба на празник Сент Иштвана у Бечеју

БЕЧЕЈ: Мађари, без обзира где су расути по свету, обележавају празник Сент Иштван, у спомен на владара који их је увео у хришћанство. Давно, 1083. године за свеца га је прогласила Римокатоличка црква, а  2000. године и Српска православна црква канонизовала га је као Светог Стевана.
1
Фото: Чак 53 екипе куваће гулаш

За прославу је везан и Дан новог хлеба, чиме се на симболичан начин најављује берићетнији период живота. Обележавање координира Мађарско културно друштво „Петефи Шандор“ и све се одржава у Доњем граду где су њихове просторије.

Фешта почиње сутра у 17.30 свечаним концертом дувачког оркестра из Чонграда, наставља се службом у цркви посвећеној Светом Антуну Падованском, где ће се обавити церемонијал освештења хлеба умешеног од брашна овогодишњег рода жита, а затим се освештани хлеб доноси до свечане бине на углу Републиканске и Улице Николе Тесле, где се обавља резање новог хлеба. Следи културно –забавни програм, а око 23 сата је превиђен ватромет над Доњим градом.

- Субота је дан када се породично долази на нашу фешту. За децу организујемо низ играоница и креативних радионица, а одрасли се усредсређују на кување и касније дегустирање гулаша. Све прати жива свирка групе „Хармонија“ и дружење је загарантовано. Ове године су се за кулинарско такмичње пријавиле чак 53 екипе. Потпаљивање ватре је у 16 сати, а око 20 сати се проглашава победник. Сваки учесник од спонзора добија неку робну награду - сазнали смо од председника МКД „Петефи Шандор“ Роберта Рица.

После објављивања одлуке гастрономског жирија, почиње вечерња журка под ведрим небом.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести