Дан ослобођења Војке: Да се обнови обележје жртвама усташког терора

ВОЈКА: Поводом 75. годишњице ослобођења од фашистичке окупације одржана је свечана седница у Месној заједници Војка, на којој су се окупили борци и поштоваоци антифашистичке традиције.
vojka
Фото: Општина Стара Пазова

На скупу је говорио Слободан Милошевић, члан борачке организације, судија Врховног суда Србије у пензији.

Он је подсетио на чињеницу да је ово сремско село дало шест стотина бораца, од којих је половина положила своје животе у борби против усташа и фашистичких окупатора.

- Војку су звали „Мала Москва”, јер је током окупације овде било много диверзија, сечења телефонских стубова, паљења усева, опстајале су овде партизанске базе и ниједна није откривена, прихватани су рањеници, а Војчани су узимани као пример како се бори за слободу –рекао је између осталог Слободан Милошевић и нагласио да је у нашој земљи постојао само један антифашистички покрет – партизански.

Петар Р. Марић, ђак, скојевац, имао је само 17 година када је погинуо на задатку у Београду, 1942. године. Он је први Војчанин који је погинуо, а последњи је био Срета Баги који је живот изгубио јула 1945 у Новој Градишки приликом чишћења терена од преосталих фашиста, подсетио је Милошевић.

Страдали су и цивили Војке, отерани у Јасеновац, а августа 1942. године двојица Војчана стрељана су у Дудику крај Вуковара са већом групом родољуба и талаца из Земуна, Ирига, Лаћарка, Сремске Митровице.

Борци Војке заложили су се да се обнови оштећено спомен- обележје постављено својевремено код старе железничке станице. Оно подсећа на жртве усташког терора,  вешање двадесетак младих Војчана који нису били ни чланови партије, нити мобилисани.

- Постоји разумевање руководства Општине Стара Пазова и надлежних завода за заштиту споменика, па се може очекивати да ће се наћи решење како би се ово обележје обновило – рекао је Милошевић и поручио да је дужност чување успомене на све борце и жртве.

После одржане свечане седнице окупљени су положили венац на спомен-обележје палим борцима Војке.  

В. Х. 

ПројекатСтара Пазова актуелнореализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Стара Пазова. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести