Дан Русина свечано обележен у Ђурђеву

ЂУРЂЕВО: Русини општине Жабаљ у Ђурђеву су свечано обележили национални празник – Дан Русина. Као и претходних година, обележавање празника започето је церемонијалним истицањем застава Републике Србије, АП Војводине и заставе Русина у Србији, на згради Месне заједнице и просторијама КУД „Тарас Шевченко“, као и код споменика Јаши Бакову, славном атлетичару русинског порекла.
Б. Рашић
Фото: Б. Рашић

Уследио је културно-уметнички програм, у којем су учествовали чланови тог друштва, као и ученици рецитатори, а истакнуте су важне чињенице о историји и култури Русина, као и о њиховим најважнијим достигнућима.

Новоизабрани председник Националног савета Русина Јоаким Рац истакао је важност подсећања на дан када су Русини правно и формално добили могућност да се доселе на ове просторе.

- Ово је прилика да се сваке године окупимо и подсетимо колико је важно да чувамо русински језик, културу и традицију. Такође, желим да се захвалим свим људима који живе у локалним заједницама са нама и негују пријатељство између народа, што много значи за даљи напредак-  казао је Рац.

Фото: B. Rašić

Национални празник Русини славе поводом 17. јануара 1751. године, када је администратор Франц Јозеф де Редл, у име Хабзбуршке монархије, потписао уговор о насељавању коморске пустаре Велики Крстур. После револуционарне 1848. године, Русини се досељавају у Ђурђево, а данас их овде живи око хиљаду.

Председник општине Жабаљ Урош Радановић присуствовао је дану важном за Русине, поручивши да је локална самоуправа увек уз њих.

- Општина Жабаљ је ваш сигуран ослонац, сарадња коју одувек имамо може да буде само још боља, знате да су врата општине увек отворена за све што вам је потребно. Желим посебно да се захвалим културно-уметничком друштву, које негује обичаје, културу и традицију русинског народа - подвукао је Радановић.

Током 300 година, Русини су једино у Србији, конкретно на територији Војводине, успели да постигну максимуме у процесу учествовања у друштву, првенствено у образовању.

М. Рашић

 

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести