Дани Јосифа Маринковића у Новом Бечеју

НОВИ БЕЧЕЈ: Традицију српске соло песме чувају већ пуних 25 година „Обзорја на Тиси - Дани Јосифа Маринковића“ у Новом Бечеју, подстичући стварање нових композиција и афирмацију младих певача.
obzorja 1.jpg  novi becej
Фото: novibecej.rs
Манифестација се одржава у знак сећања на родоначелника соло песме на овим просторима и најизразитијег представника српског романтизма, Јосифа Маринковића.

Прослава сребрног јубилеја започела је у петак свечаним откривањем бисте „Јосифа Маринковића“, која је рад Зорана Ивановића и Мирјане Дружетић Ивановић, а чију је израду и постављање финансирала компанија НИС у оквиру програма „Заједници заједно“. Почетак програма обележио је и наступ хора Основне школе „Милоје Чиплић“, под диригентском палицом Софије Гурјанов Јегдић.

Уследила је промоција монографије „Обзорја на Тиси“ Дани Јосифа Маринковића у галерији „Тиске академије акварела“, аутора Стевана Давидовића. Промовисан је и компакт-диск на којем се налази 17 композиција са Позивних композиторских конкурса за соло песму, изведених на претходних седам „Обзорја на Тиси“. Стеван Давидовић је монографију назвао водиљом која показује како радити даље, односно својеврсним приручником који даје на знање да је једна манифестација у малој средини успела да живи све ове године. Стручну помоћ у писању монографије Давидовићу је пружила Марија Адамов.

Изложба историчарке уметности Јелене Пауљев, која прати манифестацију, остаје отворена у галерији „Село“ Дома културе до 20. јуна. Ауторка каже да се трудила, пре свега, да прикупи што више грађе која се налази у Новом Бечеју, како би реконструисала целу причу и указала на значај манифестације за ову средину, али и шири регион.

"Еминентни аутори из света музике кажу да ову јединствену манифестацију треба неговати, модернизовати, можда подићи на неки европски, међународни ниво, и ја се заиста надам томе", каже Јелена Пауљев и додаје да има наде када су нови певачи у питању, видело се и на отварању изложбе, где је наступила млада Новобечејка, Маша Пураћ, ученица 2. разреда ниже Музичке школе „Петар Коњовић“ у Бечеју, која је показала да је врло успешна и талентована и надам се да ће остати у музичким водама.“

Додељене су и плакете „Јосиф Маринковић“ заслужнима који су помагали „Обзорја на Тиси“ у минулим годинама. Једна од њих је Вера Виткаи Ковач, некадашња примадона опере Српског народног позоришта и редовна професорка соло певања на Академији уметности у Новом Саду. Награди се није надала, а како каже, „Обзорја на Тиси“ за њу представљају нешто посебно и изузетно.

"Док сам радила, увек сам давала песме Јосифа Маринковића својим ученицима, али сам их и сама певала, јер су то прекрасне песме. Надам се да ће ова манифестација трајати још дуго година јер је заиста изузетно то што се мештани толико труде да је одрже. Моје срце је сада пуно и велико јер сам заиста срећна и задовољна што живи та музика и што чујем да је људи певају, да је деца певају и што се отварају жеље за соло песмама и за музику. Соло песме имају простора у Србији. Те песме су предивне само је потребно знати интерпретирати их, не можете их само онако обично отпевати. Треба осетити дубину текста, мелодије и то пренети, јер онда нема човека који их неће волети", рекла је Вера Виткаи Ковач.

Организацијом 25. Дана Јосифа Маринковића задовољан је и Новица Блажин, директор Дома културе општине Нови Бечеј који је искористио прилику да се захвали свима који су помогли реализацију манифестације.

Фото: novibecej.rs

У оквиру концерта „Дарови Обзорја“, на којем је представљено 15 пробраних композиција соло песама са позивног композиторског конкурса досадашњих „Обзорја на Тиси“, наступили су афирмисани певачи: Драгана Поповић, мецосопран, Ана Алексић Шајрер, сопран, Љубомир Поповић, тенор, и Предраг Качавенда, баритон, уз клавирску пратњу Тине Николовски. Манифестацију је званично отворио председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић, а присутнима се на отварању обратила и Маријана Барачков, председница организационог одбора манифестације.

В. Х.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести