Дароване прворођене бебе у кањишкој општини

КАЊИЖА: Прворођене бебе у 2020. години у општини Кањижа обишао је и даровао председник кањишке општине Роберт Фејстамер.
д
Фото: Dnevnik.rs

Прворођени дечак је Милош Мекић рођен 2. јануара у породилишту Опште болнице, а првенцу у породици су се обрадовали мајка Ана Фењсаруши Мекић и отац Василије Мекић из Кањиже.

Мајка каже да је порођај протекао у најбољем реду, да је Милош рођен као крупна беба од око четири килограма, да је добар и пуно спава, као и да воли да слуша музику, а да захваљујући благом времену, заједно уживају у шетњама.

- Презадовољни смо и уз Милоша уживамо у сваком дану. Лепшег осећаја од овога нема на свету. Све што се човеку деси у животу не може да се упореди са овим када се постане родитељ. Син је миран, добро се храни, тако да нема никаквих проблема - одушевљен је отац Василије Мекић.

Прва девојчица из кањишке општине ове године је Лиза Фекете из Хоргоша. Родила се 4. јануара и уз старију сестру двогодишњу Ану друга је у породици мајке Жанет и оца Атиле, тако да су сви преокупирани бригом о њој.

Родитељима прворођених беба у Хоргошу и Кањижи председник општине Фејстамер је уручио цвеће и једнократну новчану подршку од по 50.000 динара, што је део програма намењеног за подршку породицама са децом. Фејстамер истиче да поред једнократне новчане помоћи прворођеној девојчици и дечаку, која је већ постала традиционално даривање, родитељи свих новорођенчади, такође добијају подршку.

Фото: Dnevnik.rs

- Јако ми је драго да имамо могућности да сваке године обиђемо породице и заједнички поделимо радост и ово је најугоднији део обавеза председника општине. Поред једнократне подршке прворођеном дечаку и девојчици од по 50.000 динара и за свако новорођенче дајемо 20.000 динара и пакет за бебе, вредан 3.000 динара – рекао је Фејстамер. - Касније, како деца расту имамо програме бесплатне исхране у вртићима, такође и у основним и средњим школама и за време студија, у виду аутобуског превоза и стипендирања.

Локална самоуправа настоји да испрати потребе младих све до завршетка школовања у нади да ће остати и имати будућност у својој средини.

- Да би се то постигло морамо радити и на томе да се за младе обезбеђују радна места и егзистенција. Практично програм подршке у неком виду имамо од рођења беба до одрастања за нашу децу и породице, а надам се да ће све више њих донети такву одлуку да остају и овде обезбеђују егзистенцију или да се врате из иностранства у неко од насеља општине Кањижа – рекао је Роберт Фејстамер.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести