Делегација из Словачке посетила Стару Пазову

СТАРА ПАЗОВА: Најбољи пример симбиозе и доброг заједничког живота Срба и Словака у Србији је Стара Пазова, истакли су чланови делегације Словачке Републике у разговору са

 општинским представницима и Словацима који су грађани ове сремске општине. Делегацију коју предводи Лукаш Паризек, државни секретар у Министарству спољних послова Словачке, чинили су Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији и Јан Варшо, председник Канцеларије за Словаке у дијаспори. Предвиђено је да делегација посети и Бачки Петровац и Ковачицу.

Како је нагласио Лукаш Паризек, циљ његове прве посете Србији је да се упозна са животом Словака и информише о томе шта за њих може да учини матична земља. Економска сарадња битан је део агенде ове посете, па је Паризек председнику општине Ђорђу Радиновићу и његовим сарадницима упутио позив на Економски форум који ће у јуну бити одржан у Братислави, јер сматра да општина може још проширити своје инвестиционе капацитете. Паризек је изразио задовољство што је стопа запослености у овој општини висока јер, како рече, то смањује исељавање младих, па и Словака, што је дугорочно веома битно.

- Ви сте за нас веома важни гости јер у Старој Пазови живи 5.200 Словака, највише у једном месту у Србији, а ми смо поносни што смо мултинационална средина, и то одувек. Развијамо пријатељску сарадњу са седам општина и градова у Словачкој –рекао је Ђорђе Радиновић.  Посланица у Скупштини Србије Љибушка Лакатош, истакла је да Словаци овде имају своју цркву, школу, Словачки дом, Матицу словачку, да све институције сарађују међусобно, али и са локалном самоуправом и свим институцијама државе.

На састанку је било речи о реституцији и враћању земље Словачкој евангелистичкој цркви. Општина је учествовала у обнови храма, изградњи новог парохијског дома, и у обележавању 500 година реформације, што је потврдио и свештеник Игор Фелди. Он је подсетио и на историјске везе Срба и Словака од времена када је др Хурбан од краља Милана тражио помоћ у обнови идентитета Словака.
На састанку је наглашено да Основна школа „Херој Јанко Чмелик” у којој се образује 270 ђака на словачком језику, има изванредне услове за рад, захваљујући реконструкцији и опремању које су заједно финансирали пазовачка општина и држава Словачка.

A. Мали

Радан и распеван народ

Делегација Словачке је посетила и Словачки народни дом где је упозната са радом КУД „Херој Јанко Чмелик”, уз нагласак да су Словаци „радан и распеван народ”, захвални локалној самоуправи на подршци. Председник Канцеларије за Словаке у дијаспори Јан Варшо, подсетио је на бројне облике добре сарадње већинског и мањинског народа у Србији, а то није само питање финансирања.

 

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести