Денешу Кењерешу из Мартоноша пехар на "Дану тиске рибе"

АДА: Рекреациони парк “Адица” у Ади био је зборно место учесника велике међународне кулинарске феште “Дана тиске рибе”, која је окупила чак 145 екипа из земаља кроз које протиче река Тиса.
1
Фото: Освајач прелазног пехара Денеш Кењереш и председник Удружења „Белорепан” Шандор Тот

Организатори манифестације били су ентузијасти удружења заштитника природе Потисја “Белорепан” из Аде, чија су очекивања испуњена, без обзира што су очекивали још више учесника, али су неке обесхрабрили захлађење праћено кишом.

На дружење у Аду дошле су екипе кулинара из Мађарске, Румуније и Словачке, изостали су гости из Украјине, али зато је одзив учесника из наше земље био према очекивањима. Дошли су учесници из Сенте, Врбице, Мужље, Апатина, Новог Сада, Зрењанина, Србобрана, Бачке Тополе, Кањиже, Новог Кнежевца, Малог Иђоша, Нове Црње, Кикинде, Новог Милошева и других места.

- Циљ нам је да овом манифестацијом, коју желимо да негујемо као традицоналну, окупљамо руде из потиских земаља, од њеног извора у Украјини до ушћа у Дунав у нашој земљи, да пропагирамо очување природених вредности овог поднебља и афирмишемо природне и туристичке потенцијале реке Тисе – наглашава председник Удружења “Белорепан” Шандор Тот. 

Домаћини из Аде су свим такмичарским екипама обезбедили два и по килограма рибе, котизације за учешће на овој фешти није било, а свако је рибљу чорбу и специјалитете од рибе припремао по сопственом рецепту. Многи су мени појачали припремањем јела са роштиља, окретањем печења на ражњу и спремањем других јела. Организатори су мени за госте допунили спремањем рибље чорбе и срнећег паприкаша у великим котлићима.  

Кулинари су се потрудили па су реномираном међународном жирију за оцењивање понудили узорке чак 168 јела, од чега 134 рибље чорбе која се крчкала у котлићима, а оцењивани су још пржена и похована риба, као и други специјалитети. Жиријем је руководио мајстор кулинарства Ђула Тођер из Тисаујвароша из Мађарске.

Велики прелазни пехар припао је екипи Денеша Кењереша из Мартоноша, који је према оцени жирија најбоље зачинио рибљу чорбу, за шта му је припао победнички пехар, а екипа коју предводи спремала је више разних специјалитета од рибе. Додељене су за укупан учинак три главне равноправне награде које су освојили Бранко Матаруга из Сенте, Тибор Аради из Мола и Ференц Ђармат из Аде. 

Фото: Екипа Бранка Матаруге из Сенте и  слатка торта у облику котлића  

Друга награда у кувању рибље чорбе припала је Жељку Јањићу, а трећа Иштвану Вармужи, док су посебне награде додељене Владану Суботину, Драгану Јегдићу и Николи Савићу.

Кулинари су се потрудили па су реномираном међународном жирију за оцењивање понудили узорке чак 168 јела, од чега 134 рибље чорбе која се крчкала у котлићима, а оцењивани су још пржена и похована риба, као и други специјалитети. Жиријем је руководио мајстор кулинарства Ђула Тођер из Тисаујвароша из Мађарске.

У печењу рибе најбољим су се показале екипе Омладине Тисаујвароша из Мађарске и Чаба Барањ из Аде, који су поделили прву награду, друго место освојила је Клаудија Хајду из Сенте и треће Томислав Суботички из Новог Милошева.

Признање за најуређенији штанд понела је екипа Мађарског културног круга из Остојићева, за оцењивање је понуђено двадесетак узорака домаћих природних ракија, а такође и сланих и слатких колача. За слане колаче награда је припала Михаљу Шилингеру из Дунаујвароша (Мађарска), док је за слатку торту у облику котлића, украшеног рибом, прва награда припала екипи Бранка Матаруге из Сенте . Поред велике понуде специјалитета од рибе, за добро расположење било је наступа фолклорних ансамбала, тамбураша, мажореткиња и дургих забављача.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

Пројекат “Ада данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести