Десет медија дели 7,2 милиона

Средином септембра расписан је конкурс за доделу наменских средстава из буџета, а за суфинансирање пројеката у области јавног информисања у Бачкој Паланци.

 По резултатима конкурса десет медија поделиће 7,2 милиона динара издвојених за ту намену за 2016. годину. Нови конкурс за суфинансирање пројеката у области информисања за 2017. годину, како најављују надлежни, биће расписан најкасније у фебруару идуће године, док је о износу је још рано говорити.

Трочланој, стручној комисији која је свој рад завршила крајем прошлог месеца, пристигло је 13 пројеката медијских кућа и удружења из Оџака, Руме, Ниша, Новог Сада, Београда и Бачке Паланке. Највише средстава додељено је Новосадској ТВ д.о.о. у износу од два милиона динара, а најмање износе од по 100.000 динара, добили су овдашњи Радио „Тавор“, Радио „Срем” из Руме и Регионални РТВ центар „Срем“ д.о.о. Једином штампаном медију из ове средине, „Недељним новинама“ АД додељено је 300.000 динара.

Од медија чији се пројекти суфинансирају очекује се да у року од 20 дана по завршетку пројекта, поднесу извештај о реализацији и доставе доказе о наменском коришћењу новца и то председнику Општине, као и Одељењу за финансије и буџет Бачке Паланке. Сви који су конкурисали, а добили мање износе од тражених, мораће да изврше ревизију пројеката.

Овде се са жаљењем констатује да у овој средини нема довољно локалних медија, па су се на конкурсу нашле телевизије из других средина, отуд и коментари у паланачкој јавности да средства за јавно информисање нису мала, а углавном су распоређена на медије који нису из ове средине. Пре више од две године овде је поништена приватизација РТВ „БАП“. Као бомба својевремено је одјекнула вест да је та кућа продата за скоро пола милиона евра, али купци су одустали. Фирма није угашена, али нема новинара, јер су узели отпремнине, па ни програма.

М. Сџ.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести