Десетодневни камп студената са инвалидитетом у Бањи Кањижа

КАЊИЖА: Десетодневни камп за лечење и рехабилитацију студената са инвалидитетом одржава се у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Кањижа”, уз подршку Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.
1
Фото: Студенти са инвалидитетом у Бањи Кањижа

Учествује 16 студената, њихови пратиоци и едукатори, а поред лечења садржај кампа је обогаћен културно уметничким програмима и другим активностима.

Покрајински секретар за образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приликом обиласка кампа је изјавио да иако је време одмора, нема одмора за Покрајинску владу, Универзитет и студенте са инвалидитетом, јер је важно да рехабилитација, едукативни и рекреативни садржаји буду стандард када је у питању однос према овим младим људима. 

- Студенти са инвалидитетом нису за нас социјална категорија, неко коме ми помажемо, они су већ себи помогли тако што су уписали факултете и што ће сутра, сигуран сам, представљати велики потенцијал, како за себе и своју породицу тако и за друштво - истакао је Милошевић. Данас је важно да их подстакнемо зато што су они на неки начин светионик, управо показују смер којим треба ићи, јер доста младих још увек није обухваћено образовањем на високом нивоу, а то је велика шанса, јер готово десетоструко је мањи проценат оних са инвалидитетом који учествују у процесу високог образовања у односу на друге популације. Велика шанса је да они помогну себи и да помогну друштву, јер друштво знања какво ми видимо у 21.веку је нешто што не подразумева вашу беспрекорну физичку конституцију и нека својства која су била својствена средњем веку, него време модерних технологија тражи заиста посвећеност, велики рад и не захтева беспрекорност у физичким и сензорним својствима.

Фото: Покрајински секретар Зоран Милошевић и проректор новосадског Универзитета Сања Подунавац Кузмановић, у позадини група „Бубика”

Милошевић је констатовао да Покрајинска влада и овим пројектом показује колико јој је стало до сваког човека, односно да сваки човек који уради што је до њега на афирмацији властитих потенцијала, чини велику ствар.

- Ми све то подржавамо пре свега због оних који тек требају да дођу у систем високог образовања. Сада је овде 16 студената са инвалидитетом, али верујем да ће их бити више, зато што они постоје међу нама, нажалост неки се још увек нису охрабрили да студирају и да изаберу тај пут. Позивам младе људе који завршавају средње школе да се укључе у процес високог образовања јер мислим да друштво знања тражи од свакога од нас да поради што може више на свом образовању и на тај начин помогне не само себи него и друштву у којем знање представља највећи ресурс - рекао је Милошевић.

Проректор за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Подунавац Кузмановић наглашава да се шаље порука свим младим људима са инвалидитетом да смо ми ту да бринемо једни о другима. Према информацијама којим она располаже да млади са инвалидитетом када реше да студирају они у томе и успеју.

- Важни су они нама, важни смо ми њима. Овај пројекат заправо те младе људе рехабилитује, да осете емоцију коју им шаљемо, да осете да бринемо о њима, да смо ту да им помогнемо у студирању и веома важна је порука свим онима који нису овде да се охрабре и упусте у ту авантуру да студирају, јер након завршених студија ми ћемо, без обзира да ли су то особе са инвалидитетом или не, добити квалитетне стручњаке, а нама је сваки стручњак важан - сматра Подунавац Кузмановић, додајући да садржај кампа није само нега, него да учесници имају садржаје у којима ће они активно учествовати.

У среду увече концерт им је приредила новосадска рок група „Бубика”, имаће грнчарску радионицу, песничко вече Ненада Грујичића, чуће и оперске арије у изведби Ане Алексић Шајрер, а дружиће се и са глумцима популарног телевизијског серијала „Државни посао”.

Фото: Ана Илић

Председица новосадског Удружења студената са инвалидитетом и координаторка пројекта Ана Илић каже да је дестодневни боравак у „Бањи Кањижа” замишљен као рехабилитација студената са инвалидитетом, која подразумева и низ едукација, с циљем да им пруже знање и вештине за бригу о свом здрављу и за будуће запошљавање. Она је захвалила на подршци Покрајинској влади и ресорном Секретаријату за високо обрзаовање и научноистраживачку делатност.

Студенти са инвалидитетом другу годину у време лета бораве у Кањижи, а в. д. директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Кањижа” Снежана Аyић наглашава да ова установа има капацитета, могућности и стручне кадрова да прихвате ову категорију корисника и пруже им неопходне услуге. Пре овог кампа у кањишкој установи реализован је и боравак чланова Удружења дистрофичара из јужног Баната.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести