„Дијамант” трага за најбољим младим посластичарем

ЗРЕЊАНИН: Компанија „Дијамант“ из Зрењанина открила је да будућност посластичарског заната лежи искључиво међу онима који гаје љубав према овом занимању и улажу велики труд, без обзира на прилике.
Učenice Ekonomsko-trgovinske škole u akciji Foto: Dnevnik.rs
Фото: Ученицe Економско-трговинске школе у акцији Фото: Дневник.рс

То су показали ученици Економско-трговинске школе „Јован Трајковић“ у Зрењанину, у којој посластичарски смер не постоји, али их то није спречило да се покажу пођеднако добро као другари из осталих школа у Србији. У пројекту „Млади посластичар“ још једном су победили таленат и умеће.

У помало скривеном кутку школе чекала су насмејана, али и нестрпљива лица такмичара и ученика спремних да чују за њих значајну причу чувеног посластичара Здравка Гавриловића. На самом почетку упознао их је са својим богатим искуством и представио пројекат, што је ученике уверило да се налазе на правом месту у право време. Чули су значајне савете за своје посластичарско умеће и своје будуће школовање и искуство. Здравко је одао и понеку цаку коју ће ретко где имати прилику да чују.

После дегустације еклера, профитерола и карамелизованих кокица, које су већ испланирали да праве за своје другаре, ученици су се спремно упутили ка кухињи и без оклевања почели са радом, наоружани правим намирницама, алатом и, што је најзначајније, спремношћу и талентом. На кухињској површини чуло се сецкање воћа, из просторија је допирао звук миксера, а топлина рерни загрејала је простор.

Фото: Победнику новчана награда и искуство на дар Фото: Дневник.рс

По завршеној припреми, на оцењивање су пристизали шаренолики тањири који су већ на први поглед обећавали и добар укус. Здравко се, уз асистенцију професора, дао у процену и разговор са ученицима. Као најбољи, показали су се Егон Барна, Нађа Кулић и Ерика Тосанати, па ће се у наставку такмичења опробати са задацима које ће имати ученици из пет школа у Србији.

У такмичењима која су пред ученицима, победиће не само веште руке, креативност и преданост, већ, на првом месту, љубав према послу којим се баве ови средњошколци. Чини се да управо та љубав у професији понекад недостаје и зато ће Здравко Гавриловић и компанија „Дијамант“ кроз ово слатко путовање покушати управо томе да научи ове младе људе. Осим ове животне лекције, победник ће добити и финансијску подршку од компаније „Дијамант“, која ће му бити исплаћивана у року од годину дана, а можда ће послужити управо за усавршавање његовог заната или покретање сопственог посластичарског пројекта.

        Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести